Cazul Gürtel revine în atenţia presei spaniole

Epoch Times România
17.01.2013

Fostul trezorier al Partidului Popular, Luis Bárcenas, a ajuns să aibă o avere de 22 de milioane de euro în conturi în Elveţia, pe când era în funcţie, semnalează joi unele cotidiene spaniole. De asemenea, presa scrie şi despre represaliile islamiştilor în Algeria, după ofensiva franceză în criza din Mali.

Cotidianul El Pais dezvăluie că Bárcenas a ascuns 22 de milioane de euro în Elveţia, pe când era trezorier al Partidului Popular, şi şi-a golit conturile după scandalul reţelei denumite Gürtel, ce priveşte cazuri de finanţare ilegală a Partidului Popular (conservator, la putere, n.r.). Din partea conducerii formaţiunii, poziţia oficială priveşte faptul că fostul demnitar nu se mai numără printre militanţi, mai scrie cotidianul citat.

Din Elveţia vin informaţii potrivit cărora Bárcenas avea 22 de milioane de euro, scrie şi cotidianul El Mundo, tot pe prima pagină. Cea mai mare parte a banilor se afla într-un cont aflat pe numele unei fundaţii panameze, însă întreaga sumă era împărţită în mai multe depozite. Potrivit cotidianului citat, fostul senator şi trezorier al conservatorilor a încercat să ascundă aceste fonduri, trecându-le într-un cont al unei societăţi comerciale.

O nouă provocare a Al-Qaeda pentru Occident, anunţă cotidianul ABC, după ce islamiştii au răpit 41 de străini în Algeria, în semn de represalii faţă de intervenţia Franţei în Mali. Printre cei răpiţi se numără cetăţeni americani, japonezi, irlandezi şi norvegieni, iar Spania a decis sporirea măsurilor de securitate şi a cerut repatrierea celor 40 de angajaţi spanioli la filialele Cepsa şi Repsol. Despre faptul că situaţia de criză din Mali se extinde şi în Algeria relatează joi şi cotidianul El Periodico de Catalunya, tot cu referire la răpirea unui număr de 41 de civili occidentali la o fabrică de gaze.

Pe fondul disputelor fiscale dintre Catalonia şi guvernul central, cotidianul La Vanguardia semnalează că Europa le cere statelor să nu solicite sacrificii numai de la regiuni, iar Parlamentul European a propus chiar eliminarea ministerelor care nu au competenţe. Şeful executivului regional catalan, Artur Mar, acuză guvernul central că asfixiază Catalonia, însă ministrul spaniol al afacerilor externe, José Manuel García-Margallo, a avertizat asupra faptului că dacă în Catalonia nu sunt controlate finanţele, acest fapt va afecta Spania, mai semnalează cotidianul citat.

Cotidianul La Razon continuă seria informaţiilor publicate despre averea familiei fostului lider naţionalist catalan, Jordi Pujol. Joi, cotidianul spaniol dezvăluie faptul că Jordi Pujol Jr. îşi vinde maşinile de lux prin brokeri din străinătate, iar unul dintre asociaţii lui Orio Pujol, un alt fiu de-al liderului catalan menţionat, şi care ar putea fi implicat într-un caz de corupţie urbanistică, a declarat că 'există o întreagă maşinărie pentru a obţine subvenţii'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor