Cauciucuri de iarnă: Când devin obligatorii şi cu cât au crescut amenzile

(Andreas Rentz / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
11.10.2012

Şoferii care vor fi surprinşi de Poliţia Rutieră circulând cu autovevicule fără anvelope de iarnă pe drumuri cu zăpadă, gheaţă sau polei riscă să plătească în această iarnă amenzi mai mari comparativ cu anul trecut.

Această majorare este cauzată de creşterea de la 670 la 700 a salariului minim pe economie, în funcţie de care se calculează valoarea punctului de amendă. Procentual, creşterea este de 4,5%

Intrată în vigoare la 1 noiembrie 2011, legislaţia privind cauciucurile de iarnă prevede că sancţiunile pentru cei care încalcă prevederile sunt de 9-20 de puncte amendă. Totodată, sancţiunea a fost însoţită şi de reţinerea certificatului de înmatriculare.

"Valoarea unui punct de amendă este în prezent de 10% din valoarea salariului minim pe economie, care este 700 de lei”, a precizat pentru gândul.net comisarul şef al Poliţiei Rutiere, Lucian Diniţă.

Mai exact, în 2012, amenda pentru lipsa cauciucurilor de iarnă este cuprinsă între 630 şi 1.400 de lei, comparativ cu 603 şi 1.340 de lei, în 2011.

În perioada 1 noiembrie 2011-15 aprilie 2012, aproape 1.500 de şoferi au fost amendaţi de Poliţia Rutieră pentru lipsa de anvelope de iarnă pe drumuri cu zăpadă, fiind reţinute tot atâtea certificate de înmatriculare, potrivit datelor Poliţiei Rutiere.

Pe de altă parte, comisarul şef Lucian Diniţă, şeful Poliţiei Rutiere, atenţionează că în prezent există o confuzie referitor la aplicarea legislaţiei privind dotarea cu anvelope de iarnă.

Totodată, el a reamintit că dotarea autovehiculelor cu anvelope de iarnă, lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate nu depinde de o anumită perioadă de timp sau dată, ci de condiţiile meteo, şi anume de drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor