Câţi bani ar putea primi politicienii români care nu au mai prins un loc în Parlamentul UE pe 9 iunie

Bancnote şi monezi euro de diferite valori. (Getty Images)
Andrei Popescu
13.06.2024

Politicienii români care nu au mai prins un loc în Parlamentul European în urma alegerilor europarlamentare din 9 iunie vor beneficia de o indemnizaţie de tranziţie în valoare de până la 8.000 de euro/lună, relatează Antena 3. În plus, la vârstă de pensionare un fost eurodeputat va avea şi o pensie de 1.700 de euro.

Indemnizaţia de tranziţie echivalează cu salariul pe care l-au avut în perioada mandatului, adică aproximativ 8.000 de euro.

Potrivit sursei citate, banii pot fi primiţi pe o perioadă cuprinsă între 5 şi 24 de luni. Cei care au avut un mandat de europarlamentar primesc bani de la PE timp de cinci luni. Suma totală echivalează cu 40.000 de euro.

Totuşi, acest drept nu există în cazul în care un europarlamentar este învestit cu un mandat în alt parlament sau exercită o funcţie publică.

În ceea ce priveşte pensiile europarlamentarilor, acestea sunt plătite din bugetul UE, adică din contribuţiile statelor membre.

Potrivit site-ului citat, în cazul comisarilor, veniturile anuale ale acestora se apropie de 250.000 de euro.

Iar după ce pleacă din funcţie, comisarii primesc între 40% şi 65% din salariul lunar de la Comisia Europeană pe o perioadă care se poate întinde până la doi ani, în funcţie de cât de mult timp şi-au petrecut în slujba forului european.

De exemplu, un fost comisar care nu mai prinde un mandat poate să primească indemnizaţia de tranziţie de până la 13.000 de euro pe lună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor