Cătălin Predoiu, câteva teme de reflecţie pentru turistul "about the economy" din Miami

Catalin Predoiu
Catalin Predoiu (Epoch Times România)

Prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, i-a dat, miercuri, "câteva teme de reflecţie pentru turistul "about the economy" din Miami", referire la premierul Victor Ponta.

Veniturile din TVA sunt doar o parte din veniturile fiscale ale statului, la rândul lor doar o parte din veniturile bugetare, iar creşterea acestor venituri reflectă o creştere a consumului, a evidenţiat Predoiu, care ridică următoarea întrebare:

"Dar care e situaţia totalului veniturilor bugetare? Care e situaţia dividendelor sau pierderilor companiilor de stat, care reflectă gradul de reformare şi eficientizare a acestora? TVA e cel mai uşor de colectat, dar nu reflectă complet capacitatea statului de a-şi colecta toate veniturile bugetare şi nici capacitatea economiei de a produce profit. De exemplu, Lukoil a plătit foarte mult TVA, dar cât impozit pe profit a plătit?"

Nu mai vorbeşte nimeni din Guvern de producţie şi industrializare în România, a mai remarcat prim-vicepreşedintele PNL, care arată că în topul companiilor înregistrate în România care fac profit sunt importatorii. Ce se întâmplă de fapt? Aceştia fac comenzi fabricilor din străinătate, şi-au creat "private label" şi desfac produsele aici în România, apoi în general repatriază profitul prin dividende sau "transfer pricing".

"Sigur că e importantă şi activitatea de import şi e bine că se desfăşoară, sigur că ea creşte încasările din TVA, ceea ce este foarte bine. Însă nu este suficient. Fără relansarea producţiei şi reindustrializării în România, fără stimularea exporturilor, nu vom întări economia. Fără reforma companiilor de stat nu vom putea întări economia naţională. Acestea sunt obiective grele, prea grele pentru un premier turist", a subliniat Predoiu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne