Cât trebuie să plătească românii de la 1 iulie pentru a-şi cumpăra vechime pentru pensie

Bătrâni, pensionari (Epoch Times România)
Andrei Popescu
13.06.2024

Românii care vor să acopere perioade în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat o pot face oricând, prin semnarea unui contract de asigurare socială cu casa de pensii şi efectuarea unor plăţi către aceasta.

Dar, în condiţiile în care, de la începutul lunii iulie, valoarea salariului minim va creşte la 3.700 de lei, una dintre consecinţele acestei creşteri este majorarea sumelor ce trebuie plătite pentru acoperirea perioadelor în care nu s-a cotizat, de cel mult şase ani anteriori lunii încheierii unui contract de asigurare, relatează avocatnet.ro.

Mecanismul prin care cei interesaţi îşi pot completa stagiul de cotizare, conţinut de OUG nr. 163/2020, a fost prelungit şi în acest an (era programat să se încheie la 1 septembrie 2023). Totuşi, din septembrie, acesta va fi înlocuit de mecanismul cuprins în viitoarea lege a pensiilor (Legea 360/2023), dar prevederile celor două acte normative sunt, în ceea ce priveşte mecanismul de completare a stagiului de cotizare, similare, astfel încât el va rămâne în continuare disponibil celor interesaţi.

Potrivit site-ului citat, nivelul minim al venitului lunar asigurat, care este, de fapt, salariul minim brut pe ţara, este, în cazul contractelor încheiate în baza OUG nr. 163/2020 după data de 1 iulie 2024 (dar şi în baza Legii nr. 360/2023 după 1 septembrie) de 3.700 de lei. În cazul contractelor de asigurare socială încheiate în baza OUG nr. 163/2020 până la data de 1 iulie 2024, venitul minim lunar asigurat nu se modifică.

OUG 163/2020 prevede că “baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială”.

În ceea ce priveşte sumele care trebuie plătite efectiv pentru vechimea în muncă, cota de CAS (25%) ce trebuie plătită se aplică la salariul minim brut în vigoare la data semnării contractului cu casa.

Mai exact, continuă avocatnet.ro, suma ce trebuie plătită pentru fiecare lună începând cu contractele semnate din iulie 2024 este de 925 de lei. Pentru contractele semnate până la începutului lunii iulie (1 octombrie 2023 - 1 iulie 2024), suma de plată este de 825 de lei.

Totodată, chiar dacă salariul minim sau cota CAS se modifică, potrivit prevederilor în vigoare, contractele de asigurare în derulare nu sunt afectate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor