Cât au cheltuit partidele politice pentru alegerile locale

Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă (Epoch Times Romania)
Andrei Popescu
11.06.2024

Sumele vehiculate în campania electorală pentru alegerile locale sunt cu adevărat ameţitoare. Oficial, în conturile de campanie deschise la nivelul judeţelor şi a municipiului Bucureşti, până la data de 5 iunie au fost viraţi peste 200 de milioane de lei, adică 50 de milioane de euro, relatează Fanatik.

Datele oferite de Autoritatea Centrală Permanentă arată că cea mai mare parte a costurilor au fost suportate chiar de candidaţii la alegerile locale. Astfel, candidaţii susţinuţi de partidele politice au raportat contribuţii de 190 de milioane de lei, în timp ce independenţii au investit în această campanie suma de 5,3 milioane de lei. Sumele provin din venituri proprii sau împrumuturi.

Potrivit sursei citate, partidele au pus la bătaie 8,9 milioane lei, la alegerile locale din 2024, sumele provenind din donaţii, împrumuturi, finanţări private, cotizaţii sau subvenţii de la stat.

Topul contribuţiilor partidelor la alegerile locale, conform datelor consultate de Fanatik, este următorul:

- USR este formaţiunea care a băgat cei mai mulţi bani în campania electorală de la locale. Mai exact, bugetul partidului USR a fost de 5,1 milioane lei, mai mult de jumătate din totalul contribuţiilor partidelor electorale.

- PSD a investit 1,1 milioane lei, sumă care a fost transferată în trei tranşe către contul de campanie deschis pentru alegerile locale 2024.

- AUR s-a clasat pe locul 3 în acest top, contribuind cu 650.000 de lei la succesul propriilor candidaţi. Întreaga sumă provine din finanţări private.

- PNL a virat în contul de campanie suma de 500.000 de lei, şi asta destul de târziu, pe 28 mai 2024. Banii provin din subvenţii de la bugetul de stat, ceea ce înseamnă că PNL nu a contat la aceste alegeri pe finanţări, împrumuturi sau cotizaţii.

- REPER a contribuit la campania electorală cu aproximativ 235.000 de lei, cea mai mare parte din această sumă provenind din finanţări private sau împrumuturi.

- UDMR a contribuit cu 180.000 de lei la alegerile locale 2024, suma provenind din finanţări private.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor