Casa Albă fumegă şi anulează întâlnirea cu israelienii, după o critică transmisă de Netanyahu

Benjamin Netanyahu (Getty Images)
Redacţia
20.06.2024

Luni, premierul Benjamin Netanyahu a criticat Casa Albă într-un mesaj video, calificând drept "de neconceput" reţinerea, de către preşedintele Biden, a unor livrări de arme pentru Israel, scrie Zerohedge.

Dar Casa Albă a ripostat, secretarul de presă Karine Jean-Pierre emiţând, la scurt timp după declaraţia provocatoare, o respingere a naraţiunii liderului israelian. "Sincer, nu ştim despre ce vorbeşte. Pur şi simplu nu ştim", a declarat ea reporterilor.

Ea a precizat, în cadrul unui briefing de luni după-amiază, că "a existat un anumit transport de muniţii care a fost reţinut - şi ne-aţi auzit vorbind despre asta de multe ori". Jean-Pierre a subliniat apoi: "Nu există alte opriri - niciuna - nu există alte pauze sau reţineri".

Dar iată ce a acuzat premierul israelian în videoclip: "Este de neconceput că în ultimele luni, Administraţia a reţinut arme şi muniţii pentru Israel. Israelul, cel mai apropiat aliat al Americii, care luptă pentru viaţa sa, care luptă împotriva Iranului şi a celorlalţi inamici comuni ai noştri", spusese el.

În culise, se pare că acest lucru i-a înfuriat pe oficialii administraţiei Biden. Ca urmare, Casa Albă a luat măsura neobişnuită de a anula o întâlnire la nivel înalt SUA-Israel în semn de protest. Întâlnirea programată urma să se concentreze asupra Iranului.

Un oficial american de rang înalt a declarat marţi pentru Axios: "Această decizie arată clar că există consecinţe pentru astfel de cascadorii". Oficialul a mai descris: "Americanii sunt furioşi. Videoclipul lui Bibi a făcut multe pagube".

Acelaşi raport a afirmat că unii dintre oficialii israelieni erau deja în drum spre Washington când întâlnirea a fost anulată, însă alte surse au declarat că întâlnirea a fost doar amânată şi au încercat să minimalizeze faptul că a fost o acţiune punitivă.

SUA acordă Israelului un ajutor extern de peste 3 miliarde de dolari în fiecare an şi a promis, de asemenea, alte miliarde de dolari în arme, inclusiv avioane de luptă avansate, pe tot parcursul războiului din Gaza. "Echipa lui Biden a fost furioasă şi şocată de ingratitudinea lui Netanyahu", a declarat un alt oficial american, citat de Axios.

Între timp, secretarul de stat Antony Blinken a confirmat că Washingtonul "continuă să revizuiască un transport... în ceea ce priveşte bombele de o tonă, din cauza preocupărilor noastre legate de utilizarea lor într-o zonă dens populată precum Rafah".

Netanyahu este pe deplin conştient că vorbele sale ar putea juca un rol important şi în alegerile prezidenţiale americane din noiembrie...

Ca răsplată pentru că a furnizat Israelului cel mai mare sprijin militar dintre toţi preşedinţii americani din toate timpurile, Biden este acum atacat în mod deschis de Netanyahu pentru că nu a furnizat armele suficient de rapid.

Casa Albă a dus luni de zile politici contradictorii cu privire la Gaza - pe de o parte, denunţând numărul tot mai mare de morţi în rândul civililor, care sunt în special rezultatul atacurilor aeriene pe scară largă, iar pe de altă parte, furnizând armatei israeliene chiar bombele folosite pentru a provoca astfel de atrocităţi.

Progresiştii şi democraţii îşi retrag tot mai mult sprijinul acordat preşedintelui Joe Biden din cauza acestei probleme, iar noua dispută din această săptămână cu Netanyahu ar putea fi încercarea lui Biden de a arăta susţinătorilor săi că nu se va lăsa condus de un aliat străin.

Casa Albă a spus în mod constant că israelienii nu ar trebui să treacă peste "liniile roşii" - dar Biden a ezitat să impună efectiv consecinţe atunci când aceste linii sunt încălcate - de exemplu, în cazul ofensivei terestre de la Rafah, împotriva căreia SUA s-a opus de la început.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor