Carmen Dan, prinsă cu minciuna? Şeful Parchetului Militar iese în faţă şi o contrazice după violenţele din Piaţă

Niciun procuror militar nu a fost mandatat să ia parte la evenimentele violente care au avut loc în Piaţa Victoriei, aşa cum susţine ministrul de Interne, Carmen Dan, a dezvăluit şeful Parchetului Militar. În scandal intervine ulterior şi Jandarmeria Bucureşti.
Carmen Daniela Dan
Carmen Daniela Dan (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

UPDATE. Jandarmeria Capitalei a reacţionat după declaraţiile şefului Parchetului Militar, Ionel Corbu, care contrazis-o pe ministrul Carmen Dan.

"În data de 10 august, în Piaţa Victoriei, pe timpul asigurării şi restabilirii ordinii publice a fost prezent domnul locotenent colonel magistrat Pîrlog Bogdan din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti. Acesta s-a autosesizat cu privire la evenimentele din Piaţa Victoriei fiind prezent în intervalul orar 17.00-04.00 atât în punctul de comandă înaintat cât şi în zona dispozitivelor alături de reprezentanţii Jandarmeriei, Poliţiei şi autorităţilor publice centrale şi locale", a transmis Jandarmeria Capitalei.

Procurorul nominalizat de Jandarmeria Bucureşti a subliniat că era doar în trecere prin zonă şi că nu a supravegheat intervenţia jandarmilor.

"Nu există nicio procedură, nu avem nicio atribuţie şi nu avem ce căuta în a coordona şi nici nu am făcut aşa ceva. Nu există 'a supraveghea' (...) La ora 17 am plecat de la birou şi mă îndreptam spre acasă. Undeva în jurul orei 18 am fost acolo pentru prima dată", a declarat procurorul militar Bogdan Pîrlog, pentru Libertatea.

Întrebat cum comentează faptul că ministrul Carmen Dan a precizat că a "suprevegheat intervenţia", Bogdan Pîrlog a afirmat: "Vă rog să-i întrebaţi pe dumnealor. Fiecare răspunde de conduita lui şi de declaraţiile lui. În zonă mă aflam când a început să se dea cu lacrimogene."

Cât despre faptul că Jandarmeria a solicitat abia a doua zi ca un procuror miliar să suprevegheze intervenţia, Bogdan Pîrlog a subliniat că "asta e problema lor".

"Jandarmeria nu a făcut nicio sesizare. Ei au făcut o solicitare a doua zi pentru ceva ce exceda competenţele lor legale", a adăugat procurorul.

* * *

Şeful Parchetului Militar, procurorul Ionel Corbu, o contrazice marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, pe ministrul de Interne, Carmen Dan, pe tema prezenţei unui procuror militar la intervenţia în forţă a Jandarmeriei de la mitingul Diasporei, care s-a soldat cu sute de victime.

Răspunzând întrebării unei jurnaliste care a remarcat că ministrul Carmen Dan a ieşit acum în conferinţă şi a declarat că la operaţiunile din 10 august a participat şi un procuror militar, Ionel Corbu a precizat că niciun procuror militar nu a fost mandatat să ia parte la acele evenimente.

"Vă asigur că nu. De la Parchetul Militar Bucureşti nu a fost niciun procuror care să facă parte din centrul mobil de comandă", a punctat Ionel Corbu.

Potrivit procurorului, Parchetul a primit o astfel de cerere de la Ministerul de Interne, însă, pe 11 august, la o zi după proteste.

În acelaşi timp, Ionel Corbu a atras atenţia că nu a primit niciunul dintre documentele solicitate de la Jandarmerie (plan de intervenţie etc.) şi că încă le aşteaptă. De asemenea, a afirmat că va cere presei prezente la faţa locului numele cameramanilor pentru ca aceştia să fie chemaţi şi audiaţi ca martori.

Procurorul a ţinut să menţioneze că în spaţiul public au apărut informaţii că jandarmii se simt timoraţi de investigaţie şi a dat asigurări că acei jandarmi care au acţionat în limitele competenţelor lor nu au motive să fie îngrijoraţi. Cât despre ceilalţi, procurorul a subliniat că Parchetul are mijloace de a-i identifica.

Ionel Corbu a lansat şi un apel către Electrica, declarând că, paradoxal, audierile nu se pot desfăşura acum pentru că a căzut curentul electric. Merită menţionat că e singura clădire din zonă unde e curentul căzut.

"În ultima vreme am auzit foarte multe invenţii care nu pot fi numite ştiri, despre faptul că am instituit diverse celule, diverse comitete. Sunt unii care îşi doresc cu orice chip să scape de ministru de interne, de Guvern. Eu zic să rămânem într-o stare de normalitate. Nu mi-am depăşit în niciun fel competenţele legale, iar Jandarmeria şi-a coordonat toată intervenţia sub supravegherea unui procuror militar, care a fost în Piaţă. Nu am ce să-mi reproşez. Am făcut ceea ce trebuia să facă un ministru de Interne responsabil", a declarat, marţi dimineaţă, Carmen Dan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne