Canotaj: Elisabeta Lipă, câştigătoare a Premiului "Fair Play Mecenate"

Epoch Times România
14.02.2012

Elisabeta Lipă, preşedintele Clubului Sportiv Dinamo şi al Federaţiei Române de Canotaj, a fost distinsă cu Premiul "Fair Play Mecenate", pe care îl va primi cu prilejul unei festivităţi programate pe 4 iulie la Cortona, în Italia.

Elisabeta Lipa a fost desemnată câştigătoare a Premiului Fair Play 2012 şi a titlului de Ambasadoare Fair Play în urma deliberărilor unui juriu format din experţi ai elitei sportive mondiale, pe baza unor principii de etică universală şi sportivă statuate în cadrul acestei asociaţii încă de la înfiinţare (anul 1997), printre aceste principii numărându-se acceptarea regulilor de joc, respectul pentru adversari, arbitri şi public, combaterea discriminării, a violenţei şi dopingului în sport, etc, se arată într-un comunicat al CS Dinamo.

Premiul "Fair Play Mecenate" reprezintă o recunoaştere afirmată de către elita sportului mondial a performanţelor de excepţie care au încununat o carieră sportivă guvernată de spiritul fair play, dar şi a implicării ca preşedinte de federaţie şi de club sportiv într-o nouă viziune asupra sportului de înaltă performanţă pe plan mondial.

"Sportul de performanţă înseamnă, mai înainte de toate, respectarea şi acceptarea regulilor de joc şi a adversarilor. Indiferent dacă eşti câştigător sau învins, onoarea de a participa este a tuturor concurenţilor. Cei care conduc destinele sportului de înaltă performanţă trebuie sa se gândească la sportivi ca la oameni care mai au o viaţă de continuat după ce se vor lăsa de sport. Nu trebuie sacrificat totul pentru obţinerea rezultatelor extraordinare, şi mă refer în primul rând la problema dopajului şi a epuizării psiho-fizice. Rezultatele de excepţie nu trebuie obţinute cu orice preţ, ci mai întâi trebuie să ne gândim la asigurarea sănătăţii şi bunăstării acestor oameni. Este inadmisibil ca, în numele îndeplinirii obiectivelor de performanţă, să mai existe juniori care să se accidenteze la antrenamente din cauza suprasolicitării articulare şi musculare. Aceste accidente le pot marca toată viaţa", declara la un moment dat Elisabeta Lipă.

International Award Association "Fair Play Mecenate" este o asociaţie înfiinţată în anul 1997 de către Angelo Morelli şi Chiara Fatai, iar în cei 15 ani de existenţă a acordat premii unui număr de 221 personalităţi sportive din 34 de ţări, în cadrul mai multor secţiuni care au legături atât cu sportul, cât şi cu societatea civilă, în general. Juriul care stabileşte câştigătorii este format din personalităţi sportive de nivel mondial de pe toate continentele. Printre laureaţi foşti sportivi precum Valeri Borzov şi Serghei Bubka, Lord Sebastian Coe, Stefka Kostandinova, Mark Girardelli, Frankie Fredericks, Alberto Juantorena, Edwin Moses, Johah Lomu şi multe alte celebrităţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor