Candidatul UDMR pentru funcţia de Avocat al Poporului susţine că ar ataca o OUG pentru desfiinţarea pensiilor speciale ale magistraţilor

Fabian Gyula
Fabian Gyula

Fabian Gyula, propunerea de Avocat al Poporului susţinut de coaliţia de guvernare, a afirmat miercuri, la audierile din Comisiile Juridice, că ar ataca la Curtea Constituţională o eventuală ordonanţă de urgenţă pentru desfiinţarea pensiilor speciale ale magistraţilor.

Declaraţiile au fost făcute ca răspuns la întrebările adresate de social-democratul Nicuşor Halici.

Halici: Ce veţi face în contextul în care coaliţia va ieşi din ipocrizia doar politică şi va ajunge şi la o OUG privind pensiile speciale, având în vedere că aţi putea fi o posibilă persoană vizată? Veţi ataca la Curtea Constituţională o astfel de ordonanţă de urgenţă?

Fabian Gyula: Cu pensiile speciale. Jurisprudenţa CCR este destul de clară până în acest moment.

Halici insistă: Eu vă întrebam ipotetic dacă apare o OUG, dvs., ca beneficiar al unei pensii speciale... nu vă întreb ce opinie aveţi despre pensiile speciale, pentru că odată ce o încasaţi nu mai e nevoie de răspuns... eu vă întreb dacă acest Guvern va da o OUG în domeniul pensiilor speciale, aşa cum le-a promis românilor şi cum a minţit de foarte multe ori şi au folosit-o doar retoric şi politicianist ca subiect de campanie de fiecare dată, ce veţi face dvs. ca politician beneficiar de pensie specială? Nu spun că tot acest Guvern vrea să interzică şi cumulul salariului cu pensia, şi dvs. oricum depăşiţi, că numai pensia depăşeşte ca şi valoare ce are în gând actualul Guvern, nu mai spunem că un cumul al pensiei dvs. cu salariul duce la nişte venituri foarte, foarte mari pe care mulţi români nici măcar nu le visează. Deci ce faceţi cu pensiile dacă apare o astfel de OUG?

Fabian Gyula: Dacă vă referiţi la pensiile de serviciu ale magistraţilor, eu consider că şi magistraţii sunt persoane fizice, care au drepturi şi libertăţi şi Avocatul Poporului trebuie să îi reprezinte şi pe ei.

Halici: Am înţeles, o atacaţi, e în regulă.

La finalul audierilor, presa a revenit pe acest subiect şi l-a întrebat pe Fabian Gyula ce ar face dacă, pe masa lui ar ajunge un proiect de lege privind plafonarea pensiilor speciale pentru magistraţi.

"N-am decât să repet răspunsul din comisie - jurisprudenţa CCR e clară în favoarea magistraţilor. Iar în ceea ce priveşte răspunsul mai nuanţat, şi magistraţii sunt persoane fizice care au drepturi şi libertăţi, or Avocatul Poporului îi reprezintă şi pe ei", a fost replica lui Fabian Gyula, profesor şi fost procuror care s-a pensionat la 49 de ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne