Când va rămâne Rusia fără arme pentru război? Ce spune şeful serviciului de informaţii al Apărării din Ucraina

Kirilo Budanov
Kirilo Budanov (pravda.com.ua)

Şeful Serviciului de Informaţii al Apărării din Ucraina (GUR), Kirilo Budanov, consideră că economia rusă va "rezista" doar până în 2025 în cazul în care războiul de agresiune împotriva Ucrainei va continua, iar aprovizionarea cu arme a Rusiei se va epuiza în 2026 sau mai devreme - a recunoscut Budanov într-un interviu acordat publicaţiei The Economist.

Pe fondul informaţiilor potrivit cărora Rusia este pregătită să îşi intensifice campania de mobilizare, Budanov a menţionat că forţa de muncă este singurul avantaj clar al Rusiei în faţa Ucrainei.

"Resursele umane din Rusia sunt, relativ vorbind, nelimitate. Calitatea este scăzută, dar cantitatea este suficientă", a opinat el, citat de Ukrainska Pravda.

În ceea ce priveşte celelalte aspecte ale efortului de război, Budanov consideră că resursele Rusiei se epuizează şi că va veni în curând momentul răzbunării. El spune că economia rusă va rezista doar până în 2025, iar fluxul de arme se va epuiza în 2026, "poate mai devreme".

Şeful GUR consideră că discuţiile preşedintelui rus Vladimir Putin cu Coreea de Nord indică în mod clar problemele acestuia.

"Dacă totul este în regulă şi Rusia are suficiente resurse, de ce le caută peste tot în lume? Răspunsul este evident. Nu mai este nimic de extras", a afirmat el.

Totodată, Budanov recunoaşte că şi Ucraina riscă să rămână fără resurse proprii.

"Suntem dependenţi de jucători externi. Rusia este în mare parte dependentă de ea însăşi", a adăugat el.

În acelaşi timp, şeful GUR a respins ideea că sprijinul pentru Ucraina din partea partenerilor săi ar putea scădea în curând, menţionând că are "informaţii bune" despre realităţile politice din Occident.

"Nu se ştie încă absolut nimic despre cât timp Occidentul va fi capabil să menţină o ofertă suficientă de resurse pentru noi. Depozitele din ţările occidentale nu sunt complet goale. Indiferent de ceea ce spune cineva. Putem vedea acest lucru foarte clar în calitate de agenţie de informaţii", a declarat Budanov.