Când va fi votată eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor? Anunţul făcut de vicepremierul Barna

Dan Barna - gov.ro
Dan Barna - gov.ro (Epoch Times România)

Vicepremierul Dan Barna a anunţat luni, la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare, că proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor va fi pe agenda Birourilor Permanente Reunite de mâine, adăugând că votul pe această lege ar putea avea loc chiar miercuri sau săptămâna viitoare.

“Vă asigur că, mâine, în Biroul Permanent Reunit, acest subiect va fi pe ordinea de zi, când se va lua decizia procedural tehnică prin care vom vedea dacă va fi votul săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare. Evident, sunt două variante, una dintre ele va fi decisă mâine de Biroul Permanent, astfel încât să reuşim chiar miercuri să fie la vot”, a precizat Barna.

De asemenea, liderul USR a afirmat că fiecare categorie de pensii speciale ar trebui să aibă o reglementare şi o lege distinctă pentru a putea fi evitate problemele de constituţionalitate, aşa cum s-a întâmplat în legislatura anterioară.

“Prioritară este soluţionarea întregii problematici a pensiilor speciale. Ştim însă, din deciziile Curţii Constituţionale – şi eu vreau să ieşim din logica asta a ipocriziei retorice pe care o vedem pe diverse spaţii media legată de pensii speciale – fiecare categorie de pensii, numite speciale la modul generic, trebuie să aibă o reglementare şi o lege distinctă tocmai pentru a evita problemele de constituţionalitate pe care le-am avut în legislatura anterioară. Şi atunci, ceea ce spun eu şi şi ceea ce spunem şi am agreat în coaliţie, vom… într-adevăr, colegul meu, vicepremierul Kelemen Hunor, şi-a exprimat nişte rezerve legate de această abordare… dar ceea ce spun este că hai să facem paşii pe care putem să îi facem, pensiile speciale ale parlamentare sunt un pas logic. Pentru celelalte categorii avem grup de lucru prin care analizăm care este abordarea sustenabilă şi funcţională juridic, astfel încât să putem lua deciziile de a rezolva această situaţie. Fie că rezolvarea înseamnă impozitare în unele situaţii, unde Curtea Constituţională ne-a spus că nu se poate mecanismul acesta al eliminării, fie că [rezolvarea înseamnă – n.r.] eliminare în alte situaţii”, a continuat vicepremierul.

Totodată, Barna a transmis că va fi analizată fiecare categorie de pensie specială şi că Ministerul Muncii va veni cu propuneri foarte concrete.

“S-a discutat şi lucru acesta, astfel încât am stabilit în principiu un termen de două luni în care să avem aceste opţiuni şi variante pe fiecare categorie de pensii speciale. Nu este o temă pe care o îngropăm, este o temă pentru care USR-PLUS este în această coaliţie prezent. Şi este o temă de care voi avea şi vom avea grijă şi prioritate în toată perioada următoare”, a adăugat liderul USR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne