Când se vor putea vaccina românii în farmacii? Dan Barna vine cu lămuriri

Dan Barna - gov.ro
Dan Barna - gov.ro (Epoch Times România)

Vicepremierul Dan Barna a declarat, luni seara, la Digi24, că s-ar putea ca într-un interval de două sau trei săptămâni să fie posibilă vaccinarea şi în farmacii. Totuşi, Barna a precizat că nu toate farmaciile vor fi incluse în acest proces.

“Chiar astăzi am vorbit cu colega mea Ioana Mihăilă să demareze demersurile pentru a avea o ordonanţă şi legislaţie pe ceea ce înseamnă şi vaccinarea în farmacii. Ar fi pasul următor, şi mai important, pentru că, bun, avem vaccinarea prin medicii de familie - e o linie, ne aşteptăm să genereze nişte rezultate bune. În măsura în care vom reuşi, şi sperăm că într-un termen cât mai scurt, poate în două săptămâni, trei săptămâni, vom reuşi să avem vaccinarea şi în farmacii.

De fapt, şi farmacia e tot un fel de nucleu pentru comunitate. Fiecare farmacie are blocurile din jur sau străzile din jur şi oamenii vin, vorbesc cu farmacista, deci în momentul în care ducem vaccinul şi acolo, va creşte din nou numărul de persoane. E o altă direcţie pe care o avem în vedere”, a precizat vicepremierul.

În ceea ce priveşte administrarea vaccinului în farmacii, Barna a afirmat că acest lucru va fi făcut de unul dintre angajaţii farmaciei care are pregătire în acest sens.

“Erau prevăzute linii de vaccinare pentru vaccin antigripal. Asta, de ani de zile, adică se putea face vaccin antigripal la farmacie - cumpărai şi îţi era injectat de unul dintre farmacişti, care avea pregătirea necesară. Aceeaşi logică este gândită şi aici. Sunt farmacii care au fluxuri pregătite pentru vaccinare, adică au personal calificat să facă lucrul acesta”, a mai explicat vicepremierul.

De asemenea, Barna a susţinut că pe moment nu ştie dacă în farmacii vor fi folosite toate tipurile de vaccin anti-Covid existente pe piaţă, dar că, în mod evident, e vorba de vaccinuri aflate în prezent în uz în România.

Remarcile vicepremierului Dan Barna vin în contextul discuţiilor privind testarea rapidă anti-Covid care va fi putea efectuată de acum înainte şi în farmacii. În acest sens, Ministerul Sănătăţii a aprobat, luni, un ordin care prevede că farmaciile pot opta pentru realizarea testelor antigenice rapide, după obţinerea unui aviz temporar emis de DSP. Personalul care va fi implicat în activitatea de testare urmează să fie instruit gratuit, iar procedura de testare se va face în spaţii special amenajate în farmacii.

Totodată, ordinul Ministerului Sănătăţii prevede că circuitul persoanelor care vor să se testeze trebuie să fie delimitat prin marcaje sau paravane de circuitul normal pentru clienţii farmaciei. Pentru testul propriu-zis nu se percepe un tarif, însă farmaciile pot percepe un cost pentru serviciul de testare. În acest moment, pentru testarea rapidă în farmacii este prevăzut un stoc de 500.000 de teste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură