Camera Reprezentanţilor votează trimiterea procurorului general al SUA în justiţie pentru sfidare

Merrick Garland (Win McNamee/Getty Images)
Joseph Lord, Jackson Richman, Samantha Flom
13.06.2024

O audiere în Congres a procurorului general al SUA s-a încheiat cu o rezoluţie de trimitere a sa în Justiţie pentru sfidare - pe motiv că nu a prezentat înregistrările unui interviu cu un avocat special.

În interviu se afirma că este nepotrivit ca preşedintele american Joe Biden să apară în faţa unei comisii pentru că este degradat fizic.

Audierea a avut ca obiect scandalul generat de găsirea unor documentele secrete în reşedinţa lui Joe Biden, care a fost vicepreşedinte în administraţia Obama timp de două mandate.

La 12 iunie, Camera Reprezentanţilor a votat ca procurorul general al SUA, Merrick Garland, să fie acuzat de sfidarea Congresului pentru că nu s-a conformat unei citaţii de a prezenta casetele audio ale interviurilor preşedintelui Joe Biden cu avocatul special Robert Hur.

Printr-un vot în majoritate de partid, 216-207 voturi, Camera a aprobat o măsură care să recomande acuzaţii penale pentru Garland. Un republican, reprezentantul din Ohio, David Joyce, s-a alăturat tuturor democraţilor pentru a vota împotriva rezoluţiei.

O sesizare va fi acum făcută către Departamentul de Justiţie (DOJ), care este puţin probabil să urmărească penal această hotărâre.

Adoptarea rezoluţiei este punctul culminant al unei dispute de luni de zile între republicanii din Camera Reprezentanţilor şi Departamentul de Justiţie în legătură cu producţia înregistrărilor interviului de două zile realizat de preşedintele Biden cu Hur în cadrul unei anchete legate de gestionarea documentelor clasificate găsite în garajul lui Joe Biden.

Preşedintele Biden a invocat privilegiul executiv asupra înregistrărilor.

Luând cuvântul la conferinţa de presă săptămânală a republicanilor înaintea votului, preşedintele Camerei, Mike Johnson (R-La.), a susţinut că Garland "nu poate decide dacă se va conforma sau nu unei citaţii".

Răspunzând la sesizare, Garland a declarat că este "profund dezamăgitor" faptul că republicanii au "transformat o autoritate serioasă a Congresului într-o armă partizană".

"Votul de astăzi nu ţine cont de separarea constituţională a puterilor, de nevoia Departamentului de Justiţie de a-şi proteja investigaţiile şi de cantitatea substanţială de informaţii pe care am furnizat-o comisiilor", a declarat procurorul general într-un comunicat.

Raportul lui Hur, în concluzia sa de a nu recomanda acuzaţii împotriva preşedintelui Joe Biden, a citat faptul că preşedintele american s-ar prezenta în faţa unui juriu ca un "om în vârstă, bine intenţionat şi cu o memorie slabă".

Această concluzie a declanşat o examinare intensă cu privire la acuitatea mentală a preşedintelui - afirmaţii respinse cu tărie de preşedintele Biden şi de Casa Albă.

În timp ce Departamentul de Justiţie a predat transcrierile şi notele interviului, republicanii din Camera Reprezentanţilor au susţinut că au nevoie de înregistrări pentru a verifica acurateţea transcrierii şi pentru a confirma că observaţia lui Hur a fost justificată.

Departamentul de Justiţie şi democraţii au ripostat, susţinând că republicanii doreau înregistrările doar din motive partizane.

"Absenţa unei nevoi legitime pentru înregistrările audio scoate la iveală obiectivul dvs. probabil - să le tăiaţi, să le distorsionaţi şi să le folosiţi în scopuri politice partizane", le-a transmis Ed Siskel, consilierul preşedintelui Biden, preşedintelui Camerei de supraveghere James Comer (R-Ky.) şi preşedintelui Camerei judecătoreşti Jim Jordan (R-Ohio) într-o scrisoare din 16 mai.

Departamentul de Justiţie a argumentat că furnizarea înregistrărilor i-ar descuraja pe viitorii preşedinţi să coopereze cu investigaţii similare în viitor.

Departamentul de Justiţie şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că inteligenţă artificială ar putea fi folosită pentru a crea "falsuri profunde" ale înregistrărilor audio pentru a denatura ceea ce a spus de fapt preşedintele Biden.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor