BP ar putea plăti încă 18 miliarde de dolari pentru deversarea petrolului în Golf

Navele care au fost andocate de luni de zile, după un moratoriu privind forajul la adâncime ce a fost impus în urma deversării de petrol BP, sunt văzute în Port Fourchon, Louisiana, pe 8 aprilie 2011.
Navele care au fost andocate de luni de zile, după un moratoriu privind forajul la adâncime ce a fost impus în urma deversării de petrol BP, sunt văzute în Port Fourchon, Louisiana, pe 8 aprilie 2011. (Mira Oberman / AFP / Getty Images)
Tara MacIsaac
27.02.2013

British Petroleum (BP) se apără acum în instanţă împotriva acuzaţiilor de neglijenţă gravă în deversarea petrolului în 2010 în Golful Mexic, confruntându-se cu o amendă de 18 miliarde de dolari, dacă va fi condamnat.

Clean Water Act autorizează o pedeapsă de până la 1100 de dolari pe baril pentru deversări, dar sse ridică până la 4300 de dolari în cazuri de neglijenţă gravă. Se estimează că 4-5 miliarde de barili au fost vărsaţi în Golf.

Procesul, care s-a deschis luni la New Orleans, se va desfăşura în două etape. Prima etapă va determina împărţirea vinei între părţile implicate, un proces care ar putea dura luni, relatează AP. A doua fază va determina numărul de barili pentru care este responsabil BP.

"Neglijenţa gravă este un termen foarte important, care nu poate fi folosit în acest caz, crede BP", a declarat Rupert Bondy, Consilierul General al BP, într-un comunicat de presă din 19 februarie. "Acesta a fost un accident tragic, care a rezultat din cauze multiple şi a implicat mai multe persoane. Noi credem cu tărie că nu am fost extrem de neglijenţi."

BP susţine că cei 810.000 de barili recuperaţi în rezervorul Macondo, înainte de a intra în Golf, nu ar trebui luaţi în considerare în determinarea sancţiunilor în cadrul Clean Water Act. Aceste butoaie ar adăuga peste 3 miliarde de dolari la suma pe care BP trebuie să o plătească, dacă pedeapsa maximă pentru neglijenţă gravă este aplicată.

Gigantul petrolier trebuie să plătească deja 28 miliarde de dolari după ce a pledat vinovat pentru omucidere şi alte acuzaţii penale, şi după ce au fost aplicate alte amende penale, potrivit AP.

Începând cu 19 februarie, Barclays Capital estimează că BP ar fi ajuns la încă o înţelegere cu Departamentul de Justiţie pentru aproximativ 13,2 miliarde de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor