Box: A murit Teofilo Stevenson, gloria sportului cubanez

(photos.com)
Epoch Times România
12.06.2012

Cubanezul Teofilo Stevenson, triplu campion mondial şi olimpic la box, a încetat din viaţă marţi la Havana, la vârsta de 60 de ani, în urma unei cardiopatii ischemice, au anunţat surse medicale, citate de agenţia EFE.

Considerat unul dintre cei mai mari boxeri cubanezi din toate timpurile, Stevenson era vicepreşedinte al Federaţiei cubaneze de box şi lucra la Comisia Naţională de Atenţie pentru Sportivii Retraşi şi în Activitate din cadrul Institutului Naţional al Sporturilor şi Educaţiei Fizice.

Stevenson a participat sâmbăta trecută la o ceremonie organizată la Havana în vederea Jocurilor Olimpice de la Londra din această vară, alături de peste 100 de personalităţi din lumea sportului cubanez.

Postul naţional de televiziune a transmis marţi un material amplu despre "triumfurile sale, simplitatea şi patriotismul de care a dat dovadă", afirmând că dincolo de gloria cucerită pe ringurile de box moartea sa "reprezintă o pierdere incalculabilă pentru sportul revoluţionar cubanez".

Cunoscut ca fiind "Gigantul din Central Delicias", aluzie la localitatea din provincia Las Tunas unde s-a născut fostul mare campion pe data de 29 martie 1952, Stevenson a câştigat toate titlurile Asociaţiei Internaţionale a Boxului Amator (AIBA). El şi-a îndrumat cariera după legende precum Cassius Clay, George Foreman, Ken Norton sau Laszlo Papp. A fost campion mondial la categoria semigrea în 1969 şi a trecut la categoria grea un an mai târziu, când a devenit campion al Caraibelor.

A participat la Jocurile Panamericane unde a cucerit medalia de aur în 1975, iar la vârsta de 25 de ani a devenit campion olimpic la Munchen în 1972. De atunci a mai cucerit titlurile olimpice la Montreal (1976) şi Moscova (1980). De asemenea, a cucerit titlurile de campion mondial la categoriile mijlocie şi mijlocie-mică la Havana (1974), Belgrad (1978) şi Reno (1986). În strălucita sa carieră a mai obţinut numeroase titluri de campion centroamerican.

În total, Teofilo Stevenson a înregistrat 301 victorii în 321 de meciuri disputate în 20 de ani. La capitolul înfrângeri, el a înregistrat doar 20, două dintre ele în faţa rusului Igor Visoţki.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor