Bolojan, despre prestaţia lui Iohannis în fruntea statului: Nu putem spune că în primul mandat s-au făcut nişte lucruri extraordinare

Ilie Bolojan
Ilie Bolojan (Facebook / ilie.bolojan)

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan - politician pe care mulţi l-au văzut drept liderul providenţial care ar putea salva PNL-ul din căderea liberă în care s-a angajat şi, nu în ultimul rând, drept unul dintre liberalii cu şanse reale de a câştiga preşedinţia României - a rupt rândurile celor care nu se opresc din laude aduse şefului statului şi a criticat prestaţia acestuia la Cotroceni.

Astfel, într-un interviu acordat publicaţiei Libertatea, liderul CJ Bihor a admis că Iohannis n-a schimbat România, că în primul mandat al preşedintelui nu s-au făcut nişte lucruri extraordinare.

Redăm un fragment din interviul lui Ilie Bolojan.

Reporter: A schimbat Klaus Iohannis România, în opinia dumneavoastră? Cum caracterizează cetăţeanul Bolojan, dar şi liderul liberal Bolojan mandatele preşedintelui liberal Iohannis?

Bolojan: Conjunctura în primii ani e clar că nu a fost favorabilă. Există şi o problemă în Constituţia noastră. Cel mai legitim om politic, preşedintele, candidează şi face campanie şi promisiuni. Apoi el constată că a câştigat cu un program de executiv pe care nu are pârghii să îl pună în practică. Şi de aia e nevoie de „guvernul lui”, nu ca persoană, ci de guvernul promisiunilor lui.

Reporter: Nu evitaţi răspunsul, vă rugăm: a schimbat ţara preşedintele sau nu?

Bolojan: (se gândeşte) În primul mandat a fost un guvern de altă coloratură, majorităţi slabe. Nu putem spune că în primul mandat s-au făcut nişte lucruri extraordinare. Asta e realitatea. În al doilea mandat, părea o perspectivă. Nu mai era presiunea alegerilor, ar fi putut să fie o treabă bună. Dar n-a funcţionat coaliţia.

Avem din nou doi ani fără alegeri. Nu ne opreşte nimeni. Putem rezolva o grămadă de probleme, care pot fi rezolvate. Sigur că au apărut evenimente neprevăzute, precum pandemia. Sau creşterea preţurilor la energie, sunt probleme mondiale. Dar, chiar şi aşa, nu e totuna cum acţionează Guvernul. Şi dacă Guvernul nu face în 2022 şi 2023 şi ce trebuie făcut, vor fi nişte ani pierduţi pentru ţara asta. Eu sper să facă. Chiar dacă n-am susţinut această coaliţie. Pentru că dacă nu fac, se pierd ani, se pierd speranţe, o altă generaţie va pleca în străinătate.