Bolivia: confruntări în închisoare, peste treizeci de persoane arse de vii

Gratii
Gratii (CRIS BOURONCLE / AFP / Getty Images)

După ce vineri în estul Boliviei au izbucnit ciocniri între bandele din închisori, bilanţul morţilor a crescut la cel puţin 30 iar numărul răniţilor a ajuns la 60 de persoane. Violenţele au avut drept obiectiv controlul spaţiilor închisorii şi împărţirea acestora.

Centrul violenţelor este închisoarea de maximă securitate din Palmasola, situată în afara localităţii Santa Cruz.

Printre victimele ciocnirilor se află, de asemenea, un copil de un an şi jumătate. Cu două luni în urmă, Organizaţiei Naţiunilor Unite s-a plâns cu guvernul din Bolivia contestând politica de a permite copiilor până la şase ani să locuiască împreună cu părinţii în închisoare.

Aparent, motivul declanşării luptelor a fost controlul asupra celulelor închisorii, care a învrăjbit două bande. Una dintre ele ar fi atacat în zori, în timp ce majoritatea deţinuţilor dormeau. Multe dintre victime au murit ca urmare a unui incendiu.

Ciocnirile au început cu explozia indusă a unei butelii de gaz, care a provocat un incendiu, astfel că multe dintre victime au ars. „A fost o bătălie pentru controlul a două unităţi de închisoare", a explicat jurnaliştilor şeful poliţiei naţionale, Alberto Aracen, adăugând că deţinuţii din unitatea A au cauzat explozia unei butelii de gaz, în zorii zilei, în unitatea B. După explozie, s-au auzit focuri de armă. Potrivit celor declarate de ministrul de Interne, Carlos Romero, în atac au fost folosite, de asemenea, cuţite şi macete. Autorităţile au avut nevoie de mai mult de patru ore pentru a aduce situaţia sub control.

Închisoarea de Palmasola, cu cei aproximativ 3.500 de prizonieri, cei mai mulţi în aşteptarea procesului, este cea mai mare din Bolivia. Conform autorităţilor, incidentele din ultima noapte au fost cele mai violente din istoria ţării.

Ministrul a mai declarat că au fost identificaţi presupuşii liderii ai revoltei şi că alte 50 de persoane au fost plasate în regim de izolare. Preşedintele bolivian Evo Morales şi-a exprimat dezamăgirea şi a declarat că a ordonat o investigaţie aprofundată.

Pe baza unor ştiri ABI.