Blinken, discuţie scurtă cu Lavrov: SUA vor sprijini Ucraina atât timp cât este nevoie pentru a pune capăt războiului

Secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov
Secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov (Epoch Times Romania)

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, au discutat pe scurt joi la o întâlnire a diplomaţilor de top din Grupul celor 20 de naţiuni în prima întâlnire la nivel înalt din ultimele luni dintre cele două ţări, informează Associated Press.

Oficialii americani au declarat că Blinken şi Lavrov au discutat aproximativ 10 minute în marja reuniunii G20 de la New Delhi, India. Scurta întâlnire a avut loc pe măsură ce relaţiile dintre Washington şi Moscova s-au prăbuşit, în timp ce tensiunile legate de războiul Rusiei cu Ucraina au crescut.

Un oficial american de rang înalt a menţionat că Blinken i-a transmis trei puncte esenţiale lui Lavrov în cadrul discuţiei. Unul ar fi acela că Statele Unite vor sprijini Ucraina în conflict atât timp cât este nevoie pentru a pune capăt războiului, că Rusia ar trebui să revină asupra deciziei de a-şi suspenda participarea la tratatul nuclear New START şi, de asemenea, să îl elibereze pe cetăţeanul american Paul Whelan deţinut în Rusia.

Oficialul, care a vorbit cu reporterii sub condiţia anonimatului cu privire la conversaţia privată, a spus că Blinken i-a transmis lui Lavrov că Statele Unite sunt decise să sprijine în continuare Ucraina.

Oficialul a refuzat să caracterizeze răspunsul lui Lavrov, dar a spus că Blinken nu a avut impresia că în urma acestei întâlniri există vreo speranţă că lucrurile se vor schimba pe termen scurt.

Moscova nu a comentat imediat fondul conversaţiei, dar purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a afirmat că Blinken a cerut să vorbească cu Lavrov.

A fost primul lor contact din vara trecută, când Blinken l-a sunat pe Lavrov în legătură cu o propunere a SUA pentru Rusia de a-i elibera pe Whelan şi vedeta WNBA Brittney Griner. Ulterior, Griner a fost eliberată într-un schimb de deţinuţi cu Rusia pentru traficantul de arme rus Viktor Bout, dar Whelan rămâne reţinut în Rusia după ce a fost acuzat de spionaj.

Ultima dată, Blinken şi Lavrov s-au întâlnit personal la Geneva, Elveţia, în ianuarie 2022, înainte de invazia rusă. La acea întâlnire, Blinken l-a avertizat pe Lavrov despre consecinţele pe care le va avea de înfruntat Rusia dacă va continua operaţiunea militară planificată, dar a încercat să abordeze unele plângeri pe care preşedintele rus Vladimir Putin le-a făcut cu privire la SUA şi NATO.

Acele discuţii s-au dovedit a fi neconcludente, deoarece Rusia a continuat cu planurile sale de invazie, iar apoi Blinken a anulat o întâlnire ulterioară cu Lavrov programată a avea loc cu doar două zile înainte ca Moscova să invadeze Ucraina, pe 24 februarie 2022.

Cei doi bărbaţi au participat împreună la câteva conferinţe internaţionale de la începutul războiului, în special la ultima reuniune a miniştrilor de Externe G-20 din Bali, Indonezia, anul trecut, dar nu s-au întâlnit faţă în faţă până joi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe