Birchall, ironii la adresa lui Mazăre: Salvarea salvamarului a făcut pană! În puşcărie nu sunt cadâne

Ana Birchall
Ana Birchall (Ana Birchall)

Fostul ministru al Justiţiei, Ana Birchall, a lansat o serie de ironii, via Facebook, la adresa fostului primar PSD Radu Mazăre, proaspăt trimis în judecată de procurorii DNA într-un dosar care vizează jaful din Constanţa.

"Salvarea salvamarului a făcut pană! Vă mai aduceţi aminte când se tot văicărea Mazăre şi mă tot ataca prin presă sau prin postaci că 'l-am răpit' din Madagascar, contestând procedura de extrădare?! Uite unul din motivele pentru care tot ataca procedura de extrădare: să scape de aceste dosare... doar că nu i-a mers! Procedura de extrădare pe care am iniţiat-o şi finalizat-o împreună cu colegele şi colegii de la Ministerul Justiţiei (este adevărat că într-un timp record, de vineri după-amiază, până luni dimineaţa!) a fost o procedură legală", a afirmat Ana Birchall.

Potrivit fostului demnitar, Ministerul Justiţiei şi-a îndeplinit în acest caz atribuţiile legale profesionist şi responsabil.

"Şi eu mi-am asumat cu curaj, responsabilitate şi respect pentru românii cinstiţi, deşi ştiam că voi deveni ţintă pentru toţi cei certaţi cu legea, ca să nu le spun direct borfaşi! Legea chiar trebuie să fie egală pentru toţi! Şi poate se recuperează şi prejudiciul produs statului român... că acum avem şi lege pentru confiscarea extinsă a averilor ilicite, nu? Share, să se ştie adevărul!", a precizat Ana Birchall, adăugând hashtag-urile #răpireadinserai şi #înpuşcărienusuntcadâne.

Reamintim că Radu Mazăre şi Decebal Făgădău, foşti primari PSD ai oraşului Constanţa, au fost trimişi în judecată, pe 30 decembrie 2020, în două dosare distincte de procurorii DNA. Alături de ei, în ambele dosare figurează şi fostul secretar al municipiului Constanţa Marcela Enache.

Concret, cei doi foşti edili sunt acuzaţi de comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, în vreme ce Marcela Enache este acuzată de comiterea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada 2007 - 2012, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, primar la vremea comiterii faptelor, şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de dispoziţiile legale, dispunând vânzarea a 10 terenuri din domeniul privat al municipiului Constanţa în alte condiţii decât prin licitaţie publică (negociere directă) şi fără ca rapoartele de evaluare să fi fost aprobate de Consiliul Local.

De asemenea, terenurile respective, situate în staţiunea Mamaia, în imediata vecinătate a plajei ori în zone cu un potenţial turistic şi comercial deosebit (malul Lacului Siutghiol, Parcul Tăbăcăriei etc.), ar fi fost vândute la preţuri mult diminuate, împrejurare prin care s-ar fi produs patrimoniului municipiului Constanţa un prejudiciu în valoare de 1.732.687 euro, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit pentru cumpărători.

În demersurile sale, edilul ar fi beneficiat de ajutorul inculpatei Enache Marcela, care, în calitate de secretar al municipiului Constanţa, ar fi contrasemnat o parte dintre documentele care au stat la baza tranzacţiilor respective.

Totodată, potrivit procurorilor DNA, în cursul anului 2015, în aceeaşi manieră ar fi acţionat şi Făgădău Decebal – viceprimar cu atribuţii de primar al municipiului Constanţa la vremea comiterii faptei, împreună cu Enache Marcela, care şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de dispoziţiile legale în legătură cu vânzarea a 3 terenuri din domeniul privat al municipiului Constanţa, aducând un prejudiciu patrimoniului oraşului de la malul mării în valoare de 133.688 euro.

DNA mai informează că Primăria municipiului Constanţa se constituie parte civilă în procesul penal cu sumele menţionate mai sus iar în cele două cauze au fost dispuse măsuri asigurătorii.