Birchall: Decizia CCR privind motivarea hotărârilor judecătoreşti este o nucleară pentru sistemul judiciar

Ana Birchall
Ana Birchall (Epoch Times România)

Fostul ministru al Justiţiei Ana Birchall a aplaudat, joi, decizia Curţii Constituţionale care prevede că hotărârea judecătorească în materie penală trebuie pronunţată odată cu motivarea.

"Adevărul este că decizia de ieri a CCR privind motivarea hotărârilor judecătoreşti în materie penală este o nucleară pentru actualul sistem judiciar secătuit de resursele umane necesare fie datorită pensionării sau a blocajului legislativ privind admiterea în magistratură ( legea a fost contestată de Cazanciuc deşi de 2 ani nu am avut admitere în magistratură)", a declarat Ana Birchall.

Potrivit fostului demnitar, efectul acestei decizii CCR este prelungirea duratei de soluţionare a unui proces, durată care oricum este nepermis de mare.

"Probabil că în cel mai scurt timp mulţi judecători vor începe să amâne pronunţarea hotărârilor judecătoreşti şi astfel se prelungeşte durata proceselor în materie penală cu riscul evident de prescriere a faptelor iar cei care încalcă legea vor fi astfel scoşi basma curată! Dacă instanţele aveau resursa umană necesară o astfel de decizie a CCR nu ar fi avut aşa efecte pentru că în fond, strict juridic, este corect să motivezi hotărârea odată cu pronunţarea!", a subliniat Ana Birchall.

Fostul ministru al Justiţiei şi-a exprimat speranţa că Parlamentul împreună cu Înalta Curte şi Consiliul Superior al Magistraturii vor veni urgent cu soluţii care să evite exact efectele învederate mai sus.