Bill Gates prezice o altă pandemie. Cere ca Beijingul să joace un rol mai puternic în guvernanţa mondială

Bill Gates la Conferinţa de Securitate din Munchen, 18 februarie 2017.
Bill Gates la Conferinţa de Securitate din Munchen, 18 februarie 2017. (Captură Foto)

Bill Gates a lansat un avertisment în timpul vizitei sale în Australia cu privire la ameninţarea iminentă a unei alte pandemii, una care ar putea fi mult mai devastatoare decât Covid şi care ar putea fi provocată de om, potrivit Daily Mail.

Luni, fondatorul Microsoft, Bill Gates, a discutat despre sănătatea globală, pregătirea pentru pandemii, securitatea alimentară şi "schimbările climatice" într-un interviu cu directorul executiv al Institutului Lowy, Dr. Michael Fullilove.

Gates a îndemnat liderii mondiali să lase deoparte neînţelegerile şi să lucreze împreună pentru a se pregăti pentru următoarea epidemie.

În timp ce Gates susţine că nicio ţară nu a făcut ceea ce trebuia în răspunsul său la pandemia de Covid, el a lăudat Australia şi alte şapte ţări care au efectuat "diagnosticarea la scară largă a populaţiei din timp şi au avut politici de carantină".

"Aşa că nimeni, aş spune eu, nu primeşte un 10 la acest capitol. Din păcate, epidemiile apar atât de rar încât este uşor să fii nepregătit".

"Ştiţi, cutremurele, incendiile, vin mai des, furtunile. Şi aşa guvernele, ştiţi, sunt destul de bune la incendii. Nu a mai fost un incendiu cu 5000 de morţi în lume de foarte, foarte mult timp. Să sperăm că acest lucru (numărul morţilor n.r.) ne va face să luăm în serios epidemiile, cel puţin pentru următorii 20 sau 30 de ani", a spus el.

"Cu pandemia, am fost nebuni să nu avem instrumentele, practica şi capacitatea globală de a fi în aşteptare, aşa cum facem cu incendiile sau cutremurele".

"Aşadar, trebuie să facem, la fiecare cinci ani, un exerciţiu cu adevărat cuprinzător atât la nivel de ţară, cât şi la nivel regional de pregătire pentru pandemie", a mai spus Gates. "Şi aveţi nevoie de un grup global care să dea un fel de punctaj tuturor. Şi care să spună: 'Hei, dacă nu participaţi la asta, aţi putea fi sursa următoarei pandemii'. Iar asta este rău pentru întreaga lume. Este ca un incendiu care se extinde la nivel global."

În timpul discuţiei, Bill Gates a lăudat inovaţia umană.

"Cantitatea mare de inteligenţă ridicată din lume, calitatea instrumentelor pe care le avem pentru a merge înainte sau inovaţia, fie că este vorba de sănătate, energie sau educaţie, sunt lucruri fantastice."

Gates a avertizat că acest lucru ar putea fi exploatat de cei care doresc să distrugă lumea, sugerând că odată cu minţile mari vine şi un dezavantaj.

"Unele dintre instrumentele biologiei ar putea fi folosite de fapt de un bioterorist", a spus Gates.

"Riscul provine din două surse. Una este natura, care în general sunt boli ale animalelor, zoonoze care trec şi infectează oamenii, în acest caz, un virus al liliacului. Este una dintre cele patru mari familii de virusuri despre care ştim că receptorii săi se pot schimba, că se ataşează la plămânul uman şi devin boli respiratorii umane. Şi acesta este principalul lucru care trebuie să ne îngrijoreze, boala respiratorie, deoarece se transmite foarte rapid de la om la om."

Gates a subliniat că ţările ar trebui să aibă instrumente de rezervă, atât antivirale, cât şi vaccinuri, care pot lupta împotriva infecţiilor.

"Aşadar, există o clasă (de epidemii n.r.) în care se află rujeola, o clasă de gripă, o clasă de coronavirus şi o a patra clasă, pentru toate acestea trebuind să avem instrumente de rezervă, atât antivirale, cât şi vaccinuri care să le poată combate. Este foarte uşor de realizat. Aşadar, în ceea ce priveşte instrumentele, putem fi mult mai pregătiţi", a declarat Gates.

De asemenea, Gates a făcut apel la supraveghere pentru a urmări şi monitoriza oamenii.

"Aşadar, marele lucru înfricoşător este rapiditatea cu care lucrurile pot deveni globale. Şi de aceea aveţi nevoie atât de canalizare, cât şi de supraveghere aeriană în toate aeroporturile. Astfel încât să poţi vedea rapid dacă există ceva ieşit din comun care se răspândeşte. Iar instrumentele pentru asta vor fi disponibile."

Reamintim că Fundaţia Bill & Melinda Gates a donat 1,27 miliarde de dolari pentru a "grăbi progresul către obiectivele globale" în timpul săptămânii Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, 200 de milioane de dolari fiind destinate dezvoltării unui sistem global invaziv de identificare digitală.

"Observăm cele mai mari progrese atunci când guvernele, sectorul privat şi comunităţile locale colaborează în cadrul programelor de sănătate globală", a declarat Bill Gates.

"Angajamentul din această săptămână de a combate bolile care pot fi prevenite şi de a salva alte milioane de vieţi prin intermediul reaprovizionării Fondului Global reprezintă un mare pas înainte pentru a ne întoarce pe drumul cel bun în vederea atingerii Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă", adăugat el.

Chiar şi Tony Blair, fost prim-ministru al Marii Britanii, a pledat pentru dezvoltarea unei "infrastructuri digitale naţionale" pentru a facilita distribuirea de noi vaccinuri şi pentru a determina cine este vaccinat sau nu pentru viitoarele pandemii, în timpul summitului WEF de la Davos, Elveţia.

În timpul discuţiei, Gates şi-a exprimat îngrijorarea că un regim Biden slab din punct de vedere politic ar putea avea repercusiuni globale.

"SUA este mai slabă din punct de vedere politic astăzi, aş spune că mai mult decât a fost vreodată, iar acest lucru este înfricoşător pentru lume. Actualul sistem mondial este conceput în jurul conducerii SUA. Şi, pe măsură ce alte ţări s-au îmbogăţit, aceste ţări cu venituri medii, inclusiv China şi India, trebuie să joace un rol mai puternic în guvernanţa mondială. Şi cum îşi păstrează SUA rolul unic pe care l-a avut până acum, şi cum face ca toate acestea să funcţioneze, în special având în vedere polarizarea noastră politică, sunt multe motive de îngrijorare în această privinţă."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe