Bielorusia arestează un medic. Colegii săi se solidarizează, generând un protest

Medicii bieloruşi la un protest de susţinere a unui coleg de-al lor care a fost arestat pentru că a dezvăluit uciderea, de către regimul Lukaşenko, a protestatarului Roman Bondarenko
Medicii bieloruşi la un protest de susţinere a unui coleg de-al lor care a fost arestat pentru că a dezvăluit uciderea, de către regimul Lukaşenko, a protestatarului Roman Bondarenko (Facebook)

Autorităţile regimului Lukaşenko au arestat un doctor care a transmis public faptul că un protestatar a fost omorât în bătaie de către forţele de securitate.

Protestatarul - Roman Bondarenko - a fost bătut de forţele de securitate din Minsk, fiind una dintre victimele persecuţiei politice declanşate de Lukaşenko împotriva opozanţilor săi.

Bondarenko fusese dus la un spital de urgenţă din Minsk în stare gravă, autorităţile afirmând că a murit de intoxicaţie cu alcool, după ce s-ar fi bătut cu un alt protestatar.

Însă medicul care l-a îngrijit pe Bondarenko a fost arestat pentru “încălcarea secretului medical” după ce a transmis documente medicale conform cărora protestatarul avea alcoolemie zero.

Drept urmare, ofiţeri ai poliţiei bieloruse au percheziţionat casa doctorului, i-au hărţuit familia şi i-au confiscat aparatele electronice.

Revoltaţi, colegii doctorului au organizat marţi o acţiune de protest în spitalul de urgenţă, postând o fotografie în care apar cu braţele ridicate pe pereţi, fiecare dintre ei ţine coli de hârtie pe care este scris "0%".

Bondarenko a murit pe 11 noiembrie, după ce s-a opus înlăturării unor simboluri ale protestelor pro-democratice de către forţele de represiune ale regimului bielorus. Alexander Lukaşenko a declarat ulterior că astfel de simboluri adoptate de mişcarea de protest sunt un „pas către războiul civil”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe