Biden cere Congresului SUA o suspendare a taxei pe benzină pentru a reduce preţurile record de la pompe

Joe Biden - 22 februarie 2022
Joe Biden - 22 februarie 2022 (Drew Angerer/Getty Images)

Preşedintele american Joe Biden a cerut, miercuri, o suspendare de trei luni a taxei federale pe benzină pentru a combate preţurile record, dar opoziţia congresmenilor din propriul partid sugerează că această solicitare ar putea să nu fie niciodată aprobată.

Familiile americane care plătesc mult mai mult pentru benzină merită o uşurare financiară, a declarat Biden, care a făcut presiuni asupra Congresului SUA să acţioneze, comentând în acelaşi timp că o suspendare a taxei de 18,4 cenţi pe galon nu este suficientă.

“Înţeleg pe deplin că o scutire a taxei pe benzină nu va rezolva problema, dar va oferi familiilor o uşurare imediată, doar un pic de spaţiu de manevră, în timp ce continuăm să lucrăm la scăderea preţurilor pe termen lung”, a precizat Biden, citat de Reuters.

De asemenea, preşedintele a îndemnat statele să suspende temporar taxele de stat pe carburanţi, care sunt adesea mai mari decât taxele federale.

În plus, Biden le va cere marilor companii petroliere, joi, când se vor întâlni cu secretarul pentru Energie, Jennifer Granholm, să sugereze idei pentru creşterea capacităţii de rafinare.

Biden şi consilierii săi se confruntă cu o presiune din ce în ce mai mare pentru a acţiona, în condiţiile în care preţurile record ale benzinei şi inflaţia generală cântăresc în sondajele de opinie ale preşedintelui şi pun la îndoială şansele democraţilor de a păstra puterea în Congres la alegerile din 8 noiembrie.

Administraţia SUA susţine că principalele cauze ale preţurilor ridicate sunt impactul invaziei ruse în Ucraina lansate în februarie şi profiturile foarte mari ale companiilor petroliere, care au obţinut venituri uriaşe pe măsură ce cererea de benzină creşte, în condiţiile în care, aparent, cea mai gravă parte a pandemiei de Covid-19 a trecut. Companiile petroliere se plâng că administraţia lui Biden critică pe nedrept industria.

Potrivit unor economişti, este puţin probabil ca o scutire de taxa pe benzină să scadă rata generală a inflaţiei şi ar putea ameninţa să submineze obiectivele lui Biden privind energia curată şi infrastructura.

O suspendare a taxei federale de 18,4 cenţi pe galon pentru benzină şi a celei de 24,4 cenţi pentru motorină ar necesita o acţiune din partea Congresului.

Totuşi, congresmeni democraţi şi republicani şi-au exprimat rezistenţa faţă de suspendarea taxei. Unii democraţi, inclusiv preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, se tem că firmele petroliere şi comercianţii cu amănuntul ar putea încasa o mare parte din economii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe