Biden, cel mai popular preşedinte american? YouTube a şters pe şest 2,5 milioane de dislike-uri de pe clipurile video ale Casei Albe

(LOIC VENANCE / AFP / Getty Images)

Youtube a şters aproximativ 2,5 milioane de „dislike” de pe videoclipurile canalului oficial al Casei Albe al lui Joe Biden, potrivit datelor colectate şi postate online de un cercetător care doreşte să rămână anonim.

YouTube a anunţat recent că testează un nou "design de pagină" care ascunde numărul de antipatii, motivând că unele clipuri sunt ţinta unor campanii motivate de ură şi că acest lucru ar vătăma creatorii de conţinut care postează clipuri pe platformă.

Platforma video deţinută de Google le permite utilizatorilor să ofere videoclipurilor fie un deget mare în sus (like), fie un deget în jos (nu-mi place). În ultimii doi ani cel puţin a implementat deja o politică şi tehnologie de eliminare a aprecierilor şi a antipatiilor pe care le consideră spam.

„Avem politici şi sisteme în vigoare pentru a ne asigura că implicarea pe YouTube este autentică şi pentru a elimina orice activităţi frauduloase”, a declarat un purtător de cuvânt al YouTube pentru Epoch Times prin e-mail, dar atunci când i s-a cerut să comenteze nu a intrat însă în detalii cu privire la criteriile pe care le foloseşte pentru a efectua evaluările de activitate falsă.

După inaugurarea lui Joe Biden, videoclipurile Casei Albe au înregistrat numere record de dislike-uri în mod continuu, iar YouTube le-a şters permanent, păstrând cifre rezonabile.

Canalul Casei Albe a postat peste 300 de videoclipuri care au adunat aproape 3,7 milioane de antipatii, dintre care aproape 2,5 milioane au fost eliminate, potrivit datelor postate pe site-ul 81m.org. Autorul site-ului a început să urmărească activitatea pe canalul respectiv pe 26 ianuarie şi a publicat toate datele, precum şi metodologia utilizată pentru a le colecta, dar nu a comentat identitatea sa când i s-a cerut prin e-mail.

Analiza a arătat că YouTube a şters în medie aproape 8.000 de dislike-uri per clip. Datele indică faptul că nu a fost eliminat niciun like.

Chiar şi după intervenţiile făcute de YouTube, videoclipurile de pe canalul Casei Albe au de aproape şase ori mai multe dislike-uri decât likes în medie, arată datele. Fără intervenţie, raportul ar fi peste 17.

Postările pe reţelele de socializare indică faptul că unii susţinători ai fostului preşedinte Donald Trump îşi propun să apese butonul dislike al clipurilor postate de Casa Albă a lui Biden. Videoclipurile primesc adesea mii de dislike-uri la scurt timp după ce apar online, o mare parte a dislike-urilor fiind şterse ulterior.

În unele cazuri, loturi de dislike-uri sunt eliminate aproximativ o dată pe oră, menţinând numărul de dislikes în jurul aceluiaşi număr. În alte cazuri, o mare parte a dislike-urilor par şterse dintr-o dată, indică datele, conform analizei.

Site-ul web 81m.org listează rezultatele aceleiaşi analize pentru alte câteva canale Youtube cu număr mare de urmăritori. Niciunul dintre ele nu este subiectul unor coafări de statistici de această anvergură.

Videoclipurile cu PewDiePie, o voce conservatoare, unul dintre cele mai populare canale de pe platformă, arată câteva eliminări de likes şi dislikes, dar niciodată mai mult de câteva zeci pe videoclip, pe baza unei analize a datelor din trecut, asupra a peste 20 de videoclipuri.

YouTube a anunţat recent testarea unui design care încă include butonul "Nu-mi place", dar nu mai arată numărul de dislikes primite.

YouTube şi proprietarul său, Google, s-au confruntat de mult cu acuzaţii de partizanat politic. Companiile au declarat că produsele lor sunt dezvoltate şi funcţionează neutru din punct de vedere politic, dar mărturiile unor angajaţi şi materialele interne scurse în presă indică faptul că giganţii hi-tech îşi iau deciziile de cenzură pe criterii politice.

Potrivit psihologului cercetător Robert Epstein, Google a înclinat milioane de voturi la alegerile din 3 noiembrie, prin modificarea rezultatelor căutărilor şi a altor instrumente.

„Rezultatele căutării pe Google au fost puternic părtinitoare în favoarea liberalilor şi a democraţilor. Acest lucru nu a fost adevărat pe Bing sau Yahoo”, a declarat Epstein pentru Fox News, la o emisiune a lui Tucker Carlson, referindu-se la datele de la peste 700 de alegători care au lucrat împreună cu el pentru a monitoriza ce rezultate primeau de la canalele Google - rezultate ale căutării, alerte, sugestii de căutare şi fluxuri de ştiri - înainte de alegeri.

Google a negat rezultatele cercetărilor lui Epstein.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură