Băsescu: România intră în sistemul de achiziţie de drone, dispunem deja de drone de veche generaţie

Epoch Times România
22.05.2012

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat marţi că România a aderat alături de alte 12 state la programul Alliance Ground Surveillance ce presupune contribuţia pentru avioane fără pilot, el dezvăluind că armata noastră dispune deja drone de generaţie mai veche pe care le-a folosit în Irak şi în Afganistan.

"13 state, printre care şi România, au aderat la programul AGS, Alliance Ground Supervision (de fapt Alliance Ground Surveillance, n.r.), ceea ce înseamnă o structură militară de cinci avioane fără pilot, care vor fi, funcţie de nevoile celor 13 state, la dispoziţie pentru culegere de informaţii terestre. Decât să avem fiecare propriile noastre avioane… România dispune de un sistem de drone în momentul de faţă, pe care l-a utilizat şi în Irak şi în Afganistan, dar noua generaţie de avioane fără pilot este mult mai performantă. Şi atunci, decât să-şi cumpere fiecare stat mijloacele pentru aceste facilităţi, mai bine ne unim toţi şi plătim cât utilizăm", a declarat şeful statului.

Luni seară, la Chicago, Băsescu a refuzat să spună cât va plăti România pentru a intra în program, rezumându-se doar să spună râzând că nu vom mări taxele pentru acest lucru.

România şi alte 12 state NATO vor cheltui trei miliarde de euro pentru a achiziţiona şi a opera în comun cinci avioane fără pilot concepute de americani, în cadrul unui ambiţios program de supraveghere aeriană în Europa, anunţa, în februarie, un oficial al Alianţei Nord-Atlantice. Treisprezece state NATO, între care Germania, Italia, România şi Statele Unite, vor investi un miliard de euro în achiziţionarea unor avioane de recunoaştere fără pilot de tip Global Hawk, fabricate de compania americană Northrop Grumman.

Aceste ţări vor mai cheltui în plus două miliarde de euro pentru funcţionarea sistemului global de supraveghere, denumit Alliance Ground Surveillance (AGS, Supraveghere Terestră Aliată), timp de două decenii, de la baza aeriană Sigonella din Sicilia (Italia), a precizat oficialul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor