Băsescu: Nu puteţi să întoarceţi DNA, ANI şi Justiţia la modul de supunere din anii 2000-2004

Preşedintele României, Traian Băsescu, răspunde în Parlament acuzaţiilor aduse în cererea de suspendare, 5 iulie 2012
Preşedintele României, Traian Băsescu, răspunde în Parlament acuzaţiilor aduse în cererea de suspendare, 5 iulie 2012 (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Mihut Savu, Cristina Boiangiu
05.07.2012

Preşedintele Traian Băsescu a replicat azi în Parlament la motivele invocate de USL pentru a cere suspendarea sa.

Potrivit acestuia, principalul obiectiv al suspendării preşedintelui României este „punerea sub controlul PSD şi PNL a instituţiilor statului şi în mod deosebit a justiţiei” şi subordonarea tuturor instituţiilor statului către aceste partide prin încălcarea gravă a Constituţiei şi a legilor ţării. Pe lângă acestea, el consideră că se doreşte nepunerea în aplicare al referendumului din noiembrie 2009 prin care poporul a votat cu 85% pentru parlament unicameral şi 300 de parlamentari.

Un ultim obiectiv conjunctural ar fi circumstanţa erodării reputaţiei premierului Victor Ponta, care a devenit cunoscut în presa internaţională ca „prim ministrul copy-paste”. În plus s-ar fi dezvăluit recent inexistenţa masteratului de la universitatea din Catania care era trecut în CV-ul premierului. „Sigur e o chestiunea conjuncturală, dar este bine să fie acoperită cu un proces de suspendare a preşedintelui”, a comentat Traian Băsescu.

În privinţa acuzaţilor aduse cum că ar fi lansat în timpul mandatelor sale „un atac fără precedent la adresa justiţiei”, preşedintele României a afirmat că „sunt 8 ani de când cu migală, cu perseverenţă s-a construit independenţa justiţiei faţă de politic” faţă de care USL are „probleme de neînţeles legate de acest lucru”, fapt care ar fi confirmat de afirmaţia „Trebuie să controlăm justiţia” făcută de Voiculescu, care a fost numit de preşedinte „unul din liderii spirituali ai liderilor USL”.

Acuzat că acţiunile sale "au avut drept consecinţă scăderea nivelului de trai al populaţiei şi aruncarea ţării într-o criză economică profundă şi prelungită", Traian Băsescu a replicat că nu au fost descrise fapte incriminante ci declaraţii, iar declaraţiile sale „au fost expresia parteneriatului pe care l-am avut cu coaliţia de guvernare, cu guvernul, cu Banca Naţională în momente extreme de criză”.

Cu această ocazie, Preşedintele a ţinut să mulţumească românilor că „şi-au salvat de la o puternică criză economică ţara prin propriile sacrificii”

„Pentru mine a fost o obligaţie ca preşedinte să le spun românilor adevărul despre finanţele ţării, despre ce poate şi ce nu poate România în timp de criză”, a completat Traian Băsescu care consideră că istoria va dovedi că „am avut dreptate să fiu cinstit cu românii, nu i-am minţit, nu i-am păcălit, le-am spus exact cum stăteam şi ce putea să facă guvernul pentru ei dar nu pentru că aşa am gândit eu ci pentru că ceea ce spuneam era rezultatul discuţiilor şi cu guvernul, şi cu Banca Naţională, şi FMI şi cu Uniunea Europeană şi cu Banca Mondială, era nevoie ca un politician să aibă curaj să se aşeze alături de guvern, şi să le spună românilor care este realitatea.”

În privinţa guvernului şi a actualei majorităţi parlamentare, preşedintele a apreciat că prin procedurile pe care acestea le-au aplicat în ultimele 45 zile „arată că sunt dispuşi să dea lovituri consistente funcţionării instituţiilor statului român”.

Declaraţiile lui Băsescu au fost făcute după ce senatorul PSD Toni Greblă a citit în plenul Parlamentului propunerea de suspendare a preşedintelui care conţine motivele invocate de USL. Uniunea a susţinut că preşedintele a încercat mereu în ultimii trei ani să anuleze regimul democratic românesc, iar perseverenţa acestuia în a nu respecta Constituţia "demonstrează o atitudine iremediabilă", care îndreptăţeşte solicitarea de suspendare.

Băsescu urmează să revină vineri în Parlament pentru a combate punct cu punct acuzaţiile care i se aduc de către USL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor