Băsescu: Nu este în interesul României ca Boldea să fie reţinut de un alt stat

Făcând referire la procedurile lungi de extrădare, preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu este în interesul României ca deputatul Mihail Boldea, care a plecat legal din ţară, să fie reţinut de autorităţile altui stat.
Epoch Times România
25.03.2012

Făcând referire la procedurile lungi de extrădare, preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu este în interesul României ca deputatul Mihail Boldea, care a plecat legal din ţară, să fie reţinut de autorităţile altui stat.

”N-am să vă spun cum a spus ministrul de externe că nu este problemă importantă. E o problemă extrem de importantă pentru noi cazul Boldea, pentru că e vorba de un cetăţean român. N-am să intru în niciun fel de detalii”, a precizat duminică Traian Băsescu, întrebat de cazul Boldea.

”Vă pot spune că este perfect localizat, vă pot spune că în orice moment se poate declanşa operaţiunea de reţinere a lui. Vă pot spune însă că nu avem niciun interes să se producă o reţinere a domnului Boldea, pentru că este în interesul nostru ca un cetăţean român care a plecat legal să fie protejat de riscurile arestării de către alte state, pus în detenţie şi să înceapă lungul proces de trimitere de acte, pentru ca un judecător - mai devreme sau mai târziu în funcţie de cum funcţionează justiţia - să-l extrădeze”, a explicat preşedintele.

”Obiectivul nostru este ca domnul Boldea să vină prin intermediul autorităţilor române pentru a preveni o detenţie pe teritoriul unui stat străin. Şi sper să reuşim să-l atingem”, a subliniat Traian Băsescu.

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat sâmbătă, la Craiova, referitor la cazul deputatului Boldea că în politica externă sunt "chestiuni mult mai importante decât această situaţie". "Eu cred că avem, din punctul de vedere al politicii externe, chestiuni mult mai importante decât această situaţie. Acesta este punctul meu de vedere. Sunt în politica externă lucruri extrem de complicate în acest moment şi vă sunt recunoscător pentru interesul dumneavoastră pentru ele", a spus Diaconescu.

Mihail Boldea spune într-un interviu telefonic pe care susţine că l-a dat din Congo că nu este fugar, că a plecat la safari într-o excursie programată mai demult, dar că acum îşi caută bilet şi va anunţa din timp când vine, pentru a fi aşteptat de procurori şi încătuşat, el fiind pregătit.

El susţine că dacă ar fi vrut să fugă şi-ar fi luat şi apropiaţii cu el, nu i-ar fi lăsat să fie pradă presiunilor din ţară. "Dacă eu voiam să fug, îmi aranjam, sunt avocat şi ştiu cum să-mi aranjez, eu nu am plecat ca să fug. Toate hainele mele sunt acasă, eu am bagaj aici de safari, punct. Ce vorbim aicea? Nu aveam nicio interdicţie, nicio obligaţie să stau în ţară Să-mi verifice vizele de ieşire din ultimele trei luni din ţară. Am ieşit în spaţiul Schengen, am ieşit în Basarabia, Ucraina, partea aia şi odată pe săptămână, dacă voiam să fug he, he, he fugeam înainte să înceapă nebunia asta, îmi luam şi eu băieţii de la cabinetul parlamentar, îmi luam şi iubita, tot, şi plecam, nu stăteam în nebunia asta. Dar nu m-a interesat, eu m-am considerat până în ultima clipă nevinovat", a mai arătat parlamentarul.

Cât priveşte venirea sa în România, Mihail Boldea a spus ironic: "O să anunţ din timp ca să-l vadă pe Boldea încătuşat, să se vadă cum au luat un infractor venit din Congo, din Kenya, de unde o veni, probabil în momentul în care voi ajunge la Bucureşti probabil că va fi titlu mare: . Nu-i nicio problemă, mă duc şi acolo".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor