Băsescu, în contextul războiului din Ucraina: Dacă aş fi politician moldovean aş declara, azi, că vreau unirea cu România

Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)
D.B.
24.02.2022

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, joi, la postul România TV, că Republica Moldova ar trebui să se unească cu România pentru a fi sub scutul NATO.

"Eu, dacă aş fi politician moldovean, sau dacă aş avea putere de decizie, aş declara, azi, că vreau unirea cu România, ca măsură de protecţia pentru viitor, pentru că vedem ce înseamnă un Putin la Kremlin. O Moldova integrată în România va fi sub scutul NATO şi va rămâne să decidă dacă stau agăţaţi de Transnistria, pe care oricum nu o controlează, sau spun că sunt până la Nistru şi vor Unirea cu România”, a declarat Traian Băsescu.

Fostul şef de stat a adăugat însă că înainte de toate Republica Moldova trebuie să spună dacă vrea o eventuală unire cu România.

"Înainte de toate, Republica Moldova ar trebui să spună că vrea. Altfel ce să aprobe NATO, ONU şi UE? Republica Moldova trebuie să înţeleagă că într-un proces inclusiv de a se îndrepta ca stat independent către Uniunea Europeană o face neeligilibă datorită situaţiei din Transnistria şi va trebui luată o decizie extrem de serioasă dacă îşi menţine pretenţia ca niciodată să nu controleze Transnistria, dar să figureze cu ea în teritoriu sau spune: suntem până la Nistru şi vrem unirea ca să elimine această cangrenă care o face neeligibilă”, a subliniat Traian Băsescu.

Declaraţiile fostului preşedinte vin pe fondul războiului izbucnit joi dimineaţa, când Rusia a atacat Ucraina. Forţele ruse au lansat rachete către mai multe oraşe din Ucraina şi au debarcat trupe pe coasta sudică a acesteia, au declarat oficiali şi mass-media, după ce preşedintele Vladimir Putin a autorizat ceea ce a numit "o operaţiune militară specială".

La scurt timp după ce Putin a ţinut un discurs la televiziunea de stat, exploziile au putut fi auzite în liniştea dinaintea zorilor din capitala ucraineană Kiev. În apropierea principalului aeroport al capitalei s-au auzit focuri de armă, a declarat agenţia de presă Interfax, iar sirenele au început să vestească atacuri aeriene, transmite Reuters.

"Putin tocmai a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei. Oraşele paşnice ucrainene vor fi lovite", a declarat ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, pe Twitter. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor