Băsescu a acreditat-o ca ambasador în Olanda pe Ireny Comaroschi

Preşedintele Traian Băsescu. (Administraţia prezidenţială)
Epoch Times România
05.05.2012

Şeful statului, Traian Băsescu a semnat sâmbătă decretul privind acreditarea lui Ireny Comaroschi în calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Ţărilor de Jos (Olanda).

Ireny Comaroschi a primit în noiembrie 2011 aviz favorabil din partea comisiilor reunite pentru politică externă pentru a pleca la post la Haga.

În cadrul audierilor, ea a spus că şi-a propus o schimbare a percepţiei olandeze faţă de români, precum şi schimbarea poziţiei Olandei în ceea ce priveşte susţinerea pentru aderarea României la Spaţiul Schengen, susţinerea finalizării MCV, flexibilizarea în ceea ce priveşte liberalizarea pieţei muncii pentru cetăţenii români.

"Este o mare răspundere. Am prevăzut mandatul meu pe trei puncte esenţiale: relansarea dialogului politic, amplificarea şi consolidarea relaţiilor economice şi lansarea unei campanii de imagine bazate pe tot ceea ce trebuie să facem noi ca să schimbăm mentalitatea - pe care o consider de etapă - Executivului şi în societatea olandeză în acest moment", a declarat Ireny Comaroschi.

Ireny Comaroschi a fost purtător de cuvânt al MAE în 2000, ambasador în 2001-2005 la Varşovia, apoi la Budapesta.

Cunoaşte limba neerlandeză.

Pe de altă parte, Olanda nu reuşeşte să aibă un ambasador cu puteri depline în România deoarece ambasadorul Matthijs van Bonzel nu şi-a prezentat scrisorile de acreditare preşedintelui Traian Băsescu. Presa olandeză a scris că van Bonzel aşteaptă de câteva luni să prezinte documentele de acreditare preşedintelui Traian Băsescu, dar acesta nu şi-a făcut timp să îl primească pe diplomatul olandez.

Surse diplomatice române susţin că situaţia neobişnuită are legătură cu refuzul Olandei de a-şi da acordul pentru aderarea România la Spaţiul Schengen.

Partidul Laburist, principala formaţiune de opoziţie din Olanda, a cerut viceministrului de externe, Ben Knapen, explicaţii pentru tergiversarea acreditării ambasadorului agreat la Bucureşti, Matthijs van Bonzel. Problema ar fi fost ridicată şi de preşedintele Camerei de Cormerţ Româno-Olandeze în cadrul unor discuţii cu politicieni olandezi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor