Baroul avocaţilor din statul New York începe o anchetă împotriva lui Rudy Giuliani

Rudolf Giuliani
Rudolf Giuliani (Getty Images)

Asociaţia Baroului Statului New York a anunţat,luni, că lansează o anchetă cu privire la eliminarea din rândurile organizaţiei a fostului primar al New York-ului Rudy Giuliani, avocatul personal al preşedintelui Donald Trump, după incidentele violente de la Capitoliu, de pe 6 ianuarie.

Citiți și Cum au suflat alegerile comuniştii pro-China din SUA pentru Joe Biden - în stil tradiţional

Spunând că vina violenţelor "îi revine în primul rând" lui Trump, Asociaţia a adăugat că preşedintele "nu a acţionat singur", indicând comentariile lui Giuliani din mitingul pro-Trump organizat în dimineaţa zilei de 6 ianuarie, chiar înainte ca incidentele să aibă loc. Giuliani a făcut o serie de afirmaţii despre presupuse fraude electorale, precum şi despre rolul vicepreşedintelui Mike Pence în procesul de numărare a voturilor Colegiului Electoral.

Susţinând că dovezile fraudelor electorale sunt la doar 10 zile distanţă de a deveni în cele din urmă publice, Giuliani a spus: „Dacă greşim, se va râde de noi". „Dar dacă avem dreptate, mulţi dintre ei vor merge la închisoare”, a adăugat el. „Deci, să facem un proces prin luptă ["let's make a trial by combat", n.r. în original]. Sunt dispus să-mi pun reputaţia, preşedintele este dispus să-şi pună reputaţia pe seama faptului că vom găsi criminalitate acolo.”

Citiți și SUA: oraşele ard, însă nimeni nu îndrăzneşte să-i spună Insurecţie Comunistă

Separat, Brad Hoylman, preşedintele democrat al Comisiei Juridice a Senatului, a solicitat în mod oficial revocarea licenţei de avocatură a lui Giuliani din cauza „participării sale şi a rolului său în promovarea unui atac violent de insurecţie”, potrivit unei scrisori trimise luni în instanţă şi transmisă către postul NBC.

Scrisoarea, trimisă comisiei de reclamaţii de la Curtea Supremă, susţine că atacul asupra Capitoliului „a fost punctul culminant previzibil al minciunilor şi dezinformărilor din ce în ce mai scandaloase promovate de dl Giuliani şi mulţi dintre asociaţii săi" şi a îndemnat Comisia de Abuzuri să-l suspende.

Retragerea dintr-o asociaţie de avocatură, înainte de o hotărâre în acest sens dată de instanţe, este extrem de rară.

Citiți și De ce nu vorbeşte nimeni de legăturile comuniste ale Kamalei Harris, în afară de Trump?

„Credem că ultima dată când am eliminat un membru care nu fusese condamnat a fost în 1904”, a declarat Susan DeSantis, un purtător de cuvânt al Asociaţiei. „Avem un statut care a instituit procesul de îndepărtare a unui membru încă din anii 1970 şi pe care nu l-am folosit niciodată pentru a înlătura un avocat care nu fusese deja exclus.”

Baroul a declarat că „a primit sute de plângeri în ultimele luni cu privire la domnul Giuliani şi la eforturile sale nefondate în numele preşedintelui Trump de a pune la îndoială veridicitatea alegerilor prezidenţiale din 2020 şi, după ce voturile au fost exprimate, de a răsturna rezultatele legitime.”

Grupul a declarat că are „responsabilitatea de a apăra şi proteja statul de drept”.

„Pe baza acestor plângeri şi a declaraţiei făcute de domnul Giuliani cu puţin timp înainte de atacul asupra Capitoliului, preşedintele NYSBA, Scott M. Karson, a lansat o anchetă în conformitate cu statutul asociaţiei pentru a stabili dacă domnul Giuliani ar trebui eliminat din listele de membri ale Asociaţiei”, a spus organizaţia.

Statutul organizaţiei prevede că „nicio persoană care susţine răsturnarea guvernului Statelor Unite sau a oricărui stat, teritoriu sau posesie a acestuia sau a oricărei subdiviziuni politice din acesta, prin forţă sau alte mijloace ilegale, nu va fi membru al Asociaţiei”.

Organizaţia a declarat că a constatat că, totuşi, „cuvintele lui Giuliani erau în mod clar destinate să îi încurajeze pe susţinătorii lui Trump, nemulţumiţi de rezultatul alegerilor, să ia lucrurile în propriile lor mâini”.

„Atacul lor ulterior asupra Capitoliului nu a fost altceva decât o tentativă de lovitură de stat, menită să împiedice tranziţia paşnică a puterii”, a adăugat organizaţia, spunând că lui Giuliani „i se va oferi un proces corespunzător şi va avea ocazia - dacă ar alege astfel - să explice şi să-şi apere cuvintele şi acţiunile”.

Giuliani nu a răspuns imediat la o solicitare de a face comentarii.

În zilele de după incidentele de la Capitoliu, Rudy Giuliani a condamnat violenţa pe Twitter, deşi a continuat să promoveze acuzaţii privitoare la frauda electorală comisă în timpul alegerilor din 2020, precum şi acuzaţii că activişti Antifa au fost implicaţi în evenimente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe