Baronul PSD de Ialomiţa, Silvian Ciupercă, va sta 30 de zile după gratii

(photos.com)
Andrei Pricopie
12.02.2015

Preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, pesedistul Silvian Ciupercă, acuzat de multiple fapte de corupţie, va fi arestat pentru 30 de zile, ca urmare a deciziei luate joi de magistraţii Tribunalului Bucureşti, decizie care nu este însă definitivă.

Instanţa a hotărât de asemenea dispunerea arestării preventive şi în cazul lui Cezar Gheorghe Vâlcan, director al Serviciului Achiziţii şi Patrimoniu din CJ Ialomiţa, acuzat şi el de corupţie în acelaşi dosar.

Baronul PSD de Ialomiţa este acuzat de luare de mită, folosirea influenţei şi autorităţii conferite de funcţia de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru altul a unui folos necuvenit, abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, instigare la abuz în serviciu, instigare la fals intelectual şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Procurorii DNA au dispus încă de miercuri punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a celor doi inculpaţi arestaţi astăzi.

În ordonanţele de punere în mişcare a acţiunii penale, procurorii DNA arată că, în luna ianuarie 2014, baronul PSD de Ialomiţa şi-a folosit influenţa şi autoritatea conferită de funcţia de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru altul a unui folos necuvenit, şi anume asigurarea postului de manager interimar în cadrul Spitalului judeţean Ialomiţa.

Astfel, în perioada martie-aprilie 2014, după efectuarea unui control, de către Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii, l-a determinat pe un consilier din cadrul ministerului să-şi exercite atribuţiile de serviciu în mod defectuos, prin întocmirea raportului de control neconform realităţii. Astfel, au fost eliminate din cuprinsul acestui raport dispoziţii şi pasaje ce ar fi dus la sesizarea organelor de urmărire penală, aducând-se atingere activităţii de control al Ministerului Sănătăţii şi încrederii publice.

Ulterior, în perioada martie-aprilie 2014, Ciupercă l-a determinat pe acelaşi consilier să întocmească, în fals, raportul de control, prin omisiunea, cu ştiinţă, de a însera anumite împrejurări care ar fi putut duce la tragerea la răspundere penală, disciplinară sau administrativă a celor supuşi controlului.

De asemenea, în perioada decembrie 2013-iulie 2014, Ciupercă i-a determinat pe suspecţii Muşat Liviu Gabriel, preşedinte al A.D.R. Sud Muntenia, Vişan Mariana, director adjunct în cadrul aceleiaşi instituţii şi un expert de la aceeaşi agenţie, să-şi îndeplinească defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul amânării nejustificate a vizitelor de monitorizare la beneficiarii unor proiect cu finanţare europeană, între care Trandafir Elena Corina, beneficiar şi/sau consultant în proiecte depuse la A.D.R. SUD MUNTENIA. Astfel, s-a evitat ca beneficiarii acestor proiecte să suporte corecţii financiare în sumă de aproximativ 42.000 lei.

Ciupercă mai este acuzat că, în perioada aprilie-mai 2014, abuzând de prerogativele funcţiei sale, având un ascendent asupra subordonaţilor săi, i-a determinat pe membrii Comisiei de licitaţie din cadrul C.J. Ialomiţa, să-şi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul atribuirii, în mod nelegal, a contractului de concesiune unei societăţi SC GREEN HARVEST SRL (ofertant clasat pe locul 2), şi a încheiat cu această societate contractul de concesiune, producând astfel un prejudiciu bugetului C.J. Ialomiţa de aproximativ 6.939.216,2 lei ( pe toată durata contractului de 35 de ani) echivalent euro 1.577.000 euro.

Mai mult, în perioada 2010-2014, baronul PSD de Ialomiţa şi-a folosit influenţa şi autoritatea conferite de funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa şi de funcţia de preşedinte al unui partid, filiala Ialomiţa, în scopul obţinerii pentru SC CONSULT INVEST SRL, reprezentată de Trandafir Corina Elena, de contracte de consultanţă şi servicii de proiectare oneroase cu primăriile comunale de pe raza judeţului Ialomiţa, contracte încheiate cu încălcarea dispoziţiilor O.U.G. nr.34/2006.

Procurorii anticorupţie mai arată că, în perioada aprilie-mai 2014, împreună cu suspectul Vâlcan Cezar Gheorghe, preşedinte al Direcţiei Achiziţii şi Patrimoniu, abuzând de funcţia deţinută de preşedinte al C.J. Ialomiţa, a pretins suma de 5.000 de lei şi a primit suma de 3.000 de lei de la o persoană, în schimbul prelungirii termenului unui contract de concesiune încheiat de Consiliul Judeţean Ialomiţa, cu titlu de sponsorizare a Muzeului Judeţean Ialomiţa, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Ialomiţa.

De asemenea, în anul 2014, cunoscând faptul că SC ULTEX SA, era în procedura falimentului şi nu putea, în mod legal, să încheie noi contracte, Ciupercă a solicitat unor reprezentanţi ai societăţii respective să încheie, în fals, un contract de sponsorizare (ulei) a Liceului Teologic ” Ioan Gură de Aur”, cu o dată anterioară (antedatat) şi să facă astfel, donaţia de ulei către liceul teologic.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor