Barna, către Orban: Fără alegeri în două tururi, comunităţile locale devin moşii ale unor grupuri de interese

Dan Barna
Dan Barna (Epoch Times România)

Liderul USR Dan Barna a afirmat, sâmbătă, că ar fi indicat ca Guvernul Orban să îşi asume răspunderea şi pe legea privind alegerea primarilor în două tururi, subliniind faptul că neremedierea situaţiei va fi în favoarea „celor care se tem de voturi” şi duce la transformarea comunităţilor locale în „moşii ale unor grupuri de interese fără legitimitate”.

„Salut decizia Guvernului în privinţa rezolvării rapide a unor probleme prin procedura asumării răspunderii. Totuşi, domnule prim-ministru Orban, ar fi fost de preferat să treceţi pe lista acelor situaţii în care se impun măsuri urgente şi cea privind alegerea primarilor. Mai este jumătate de an până la locale şi încă nu s-au luat măsuri pentru îndreptarea actualei legi care descurajează participarea electoratului şi transformă comunităţile noastre locale în moşii ale unor grupuri de interese fără legitimitate şi dorinţă de a face bine”, a declarat Barna pe pagina sa de Facebook.

De altfel, Barna a mai explicat că menţinerea sistemului alegerii primarilor într-un singur tur „convine doar celor care se tem de voturi, adică de români”.

Mesajul liderului USR este transmis în contextul în care premierul Ludovic Orban a anunţat vineri seară, la Palatul Victoria, că Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament pe două pachete de legi care nu mai suportă amânare. În primul pachet intră modificarea legilor justiţiei, transportul elevilor şi legea plafoanelor, în timp ce al doilea vizează controversata OUG 114, aşa numita „ordonanţă a lăcomiei”.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis s-a pronunţat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, pentru revenirea la alegeri locale în două tururi de scrutin. Cât despre oportunitatea unei ordonanţe de urgenţă pe această temă, şeful statului a precizat că discuţia aceasta se poartă deja şi în Guvern şi în PNL.

„Această discuţie se poartă, ştiu din sursă sigură, şi în Guvern, şi în PNL. Este decizia lor dacă vor dori să aplice o legislaţie schimbată, este decizia Guvernului dacă va da ordonanţă sau dacă îşi va asuma, poate, răspunderea în faţa Parlamentului. Eu pot doar să repet opţiunea mea personală, care este clară pentru alegerea primarilor în două tururi şi pentru alegerea preşedinţilor consiliilor judeţene din rândul consilierilor judeţeni”, a precizat şeful statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne