Bărbat din Lupeni taie anvelopa unei maşini de poliţie în plină zi. Europol: Autorii morali pot fi consideraţi parlamentarii

Bărbatul din Lupeni (Captură video)
Andrei Popescu
17.04.2024

Sindicatul Europol a publicat, marţi seara, imagini cu un bărbat care taie anvelopa unei maşini de poliţie în oraşul Lupeni, ziua în amiaza mare, după care îşi vede de drum. Europol îi învinuieşte pe politicienii care au dezincriminat portul de arme albe în spaţiul public.

În imaginile video se poate vedea cum bărbatul se apropie de maşina de poliţie, scoate cuţitul şi îl înfige scurt în anvelopă după care se îndepărtează încet de la faţa locului, dar nu înainte de a scăpa pe jos cuţitul în timp ce încerca să îl ascundă la centura pantalonilor.

“Un distins cetăţean european cu drepturi şi libertăţi, în timp ce se plimba pe străzile din oraşul Lupeni, judeţul Hunedoara a tăiat anvelopa unei maşini de poliţie. De ce se pot întâmpla astfel de fapte? Este simplu, autorii morali ai infracţionalităţii stradale de acest gen ar putea fi consideraţi parlamentarii României care au modificat legislaţia, dezincriminând portul de arme albe în spaţiile publice.

Ca urmare a unei astfel de decizii, orice dezaxat se poate plimba pe drumurile publice cu un cuţit sau macetă asupra sa fără ca poliţiştii să poată dispune vreo măsură împotriva acestuia.

În prezent, portul cuţitului, pumnalului, boxului sau alte asemenea obiecte anume confecţionate pentru înţepare, tăiere sau lovire este incriminat doar dacă autorul este depistat la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în localuri publice (restaurante/terase, instituţii publice, mijloace de transport în comun)”, a transmis Europol pe pagina sa de Facebook.

Potrivit sindicatului, pentru fapta comisă, individul riscă un dosar penal pentru infracţiunea de distrugere prevăzută de art. 253 din Codul Penal pentru care legiuitorul a prevăzut pedeapsa închisorii de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, context în care nu poate fi dispusă măsura arestării preventive.

“Dacă bărbatul în cauză ar fi distrus, spre exemplu, 10 maşini de poliţie sau alte 10 autoturisme aparţinând cetăţenilor de bună-credinţă, consecinţele faptelor acestuia ar fi fost aceleaşi - cercetare în stare de libertate, continuând astfel să reprezinte un pericol public”, a mai precizat Europol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor