Banca Mondială: Restructurarea Termocom trebuie efectuată cât mai urgent

(photos.com)
Tatiana Chiriac
27.11.2013

Restructurarea întreprinderii municipale Termocom trebuie efectuată cât mai curând posibil, de dorit până la finele acestui an, deoarece mai târziu va fi mai greu. Potrivit "Infotag", acest lucru a fost declarat de şeful reprezentanţei Băncii Mondiale în Moldova, Abdoulaye Seck, în şedinţa de luni seară a clubului de presă.

Conform spuselor reprezentantului, "toate părţile sunt interesate de restructurare, iar aceasta este realizată în beneficiul societăţii, apoi al întreprinderii, al autorităţilor locale şi publice".

"Situaţia creată este de aşa natură că există un sector cu probleme mari. Este vorba de Termocom, care livrează căldură locuitorilor Chişinăului, dar nu ştie să distribuie finanţele eficient. În 20 de ani, la întreprinderea municipală s-a format o datorie de 138 de milioane $ faţă de Moldovagaz, ca urmare, în anii 2008 - 2009 livrarea gazului a fost suspendată, iar acesta este un exemplu cum o întreprindere poate crea probleme economiei naţionale", a spus Seck.

Potrivit şefului reprezentanţei BM, de asemenea, Termocom timp de mai mulţi ani nu a efectuat reparaţia şi înlocuirea reţelelor termice, fapt care a condus la accidente la reţele, scurgeri de pe urma cărora au de suferit mii de consumatori. Oficialul a menţionat că, anume pentru o aprovizionare garantată a locuitorilor cu energie termică, BM a procedat la elaborarea unui plan de acţiuni pentru rezolvarea problemei.

"Comisia specială, compusă din reprezentanţi ai guvernului şi ai autorităţilor locale, a decis să restructureze întreprinderea, fapt care va permite asocierea CET-1, CET-2 cu Termocom şi constituirea unei întreprinderi, iar datoria va fi distribuită celor trei asociaţi ai acesteia. Se ştie că 160 mii de locuitori ai Chişinăului nu au alternativă pentru încălzirea spaţiului, respectiv, dacă se va întâmpla ceva, ei vor fi primii care riscă să rămână fără căldură", a declarat Seck.

Şeful reprezentanţei BM a menţionat că BM a elaborat un program de investiţii în valoare de 40 milioane $ pentru efectuarea tuturor procedurilor necesare, astfel încât toţi locuitorii să fie asiguraţi cu căldură pe perioada restructurării.

"În viitor aceasta va oferi o economie de 8 milioane $ pe an. În plus, banca studiază posibilitatea de acordare a unui credit în valoare de 80 milioane $ pentru achitarea datoriilor întreprinderii", a informat Abdoulaye Seck.

Ambasadoarea Suediei în R.Moldova, Ingrid Tersman, a estimat că restructurarea Termocom-ului va oferi beneficii nu doar unui număr de 160 mii de locuitori ai Chişinăului care nu au alternativă de obţinere a căldurii, ci şi tuturor celorlalţi.

"Restructurarea în Chişinău va fi un exemplu pentru locuitorii altor oraşe şi ei, de asemenea, vor putea să o realizeze, iar la ei, în plus, aceste modificări vor oferi avantaje şi în alte sectoare", a spus diplomata.

Participanţii la conferinţă au mai declarant că întreprinderea Termocom avea nevoie de restructurare încă de acum cinci ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor