Băgat în corzi de sancţiunile Occidentului, Putin vrea să întărească legăturile cu celelalte ţări din BRICS

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images)

Vladimir Putin a făcut, miercuri, apel la întărirea legăturilor dintre ţările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud), pe fondul sancţiunilor occidentale fără precedent impuse economiei ruseşti din cauza conflictului ucrainean, informează publicaţia belgiană La Libre.

"Oamenii de afaceri din ţările noastre sunt nevoiţi să-şi dezvolte activităţile în condiţii dificile, deoarece partenerii occidentali neglijează principiile de bază ale economiei de piaţă, ale comerţului liber", a afirmat preşedintele rus, adresându-se participanţilor la Forumul Economic BRICS, în ajunul unui summit virtual al acestor ţări.

Liderul de la Kremlin a denunţat "introducerea permanentă de noi sancţiuni motivate politic", care contrazic "bunul simţ şi logica economică elementară" şi declară că, în acest context, Rusia "îşi reorientează în mod activ fluxurile comerciale şi contactele economice externe către parteneri internaţionali de încredere, în primul rând către ţările BRICS".

"Discuţiile privind deschiderea unor lanţuri de magazine indiene în Rusia şi creşterea cotei automobilelor chinezeşti (...) pe piaţa rusă sunt în curs de desfăşurare. Livrările de petrol rusesc către China şi India sunt în creştere, cooperarea agricolă se dezvoltă dinamic, la fel ca şi exportul de îngrăşăminte ruseşti în ţările BRICS", a spus el.

De asemenea, Rusia doreşte să dezvolte, împreună cu partenerii săi din BRICS, "mecanisme alternative de transfer internaţional" şi o "monedă de rezervă internaţională" pentru a reduce dependenţa de dolar şi euro.