Ayatollahul avertizează Israelul că va fi “aspru” pedepsit pentru uciderea liderului Hamas pe pământ iranian

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei (Getty Images)
Redacţia
01.08.2024

Lumea tocmai s-a trezit miercuri cu un nou Orient Mijlociu, care se află pe marginea prăpastiei unui război major între Iran şi acoliţii săi şi Israel, în urma asasinării de către Israel a lui Ismail Haniyeh, principalul lider politic al Hamas, în timpul unui eveniment de inaugurare a noului preşedinte al Iranului, potrivit Zero Hedge.

Haniyeh, care era stabilit în Qatar, şi un agent de securitate iranian ar fi fost ucişi în timp ce se aflau în capitala iraniană. Hamas a condamnat de atunci "raidul sionist perfid asupra reşedinţei sale din Teheran".

Iranul promite o pedeapsă "severă", liderul suprem al Republicii Islamice, ayatollahul Khamenei, anunţând în limbile engleză şi farsi pe X: "Regimul sionist criminal şi terorist l-a martirizat pe dragul nostru oaspete pe teritoriul nostru şi ne-a provocat durere, dar a pregătit şi terenul pentru o pedeapsă severă".

Iar preşedintele iranian Masoud Pezeshkian, proaspăt învestit în funcţie, într-o declaraţie citată de mass-media de stat iranian, a precizat că ţara "îşi va apăra integritatea teritorială, demnitatea, onoarea şi mândria şi îi va face pe ocupanţii terorişti să regrete actul lor laş".

Eliminarea lui Haniyeh a fost cel de-al doilea asasinat la nivel înalt, pe care Israelul şi l-a atribuit, la câteva ore după atacul aerian de marţi din Beirut care l-a ucis pe Fuad Shukr, liderul militar de top al Hezbollah şi mâna dreaptă a secretarului general Hassan Nasrallah.

Atacul a fost masiv şi a vizat un cartier şi clădiri din sudul capitalei, iar Ministerul Sănătăţii din Liban a anunţat că trei persoane, inclusiv doi copii, au fost ucise, iar cel puţin 74 au fost rănite. Echipele de intervenţie continuă să caute sub dărâmături şi, prin urmare, este probabil ca numărul victimelor civile să crească în continuare.

Tot miercuri au apărut informaţii despre un alt raid aerian israelian - de data aceasta asupra capitalei siriene Damasc (neconfirmat) - cu victime probabile. Un nor mare de fum a fost văzut ridicându-se deasupra suburbiei Sayyidah Zaynab din Damasc în jurul orei locale 15:00. Este o zonă în care se înregistrează un aflux constant de pelerini religioşi iranieni, iar Israelul a bombardat-o frecvent, afirmând de fiecare dată că vizează mijloace militare iraniene.

În plus faţă de acest amestec de instabilitate, armata americană a lansat în noaptea de marţi spre miercuri prima sa acţiune militară în Irak din ultimele luni, lovind, se pare, militanţi care au încercat să lanseze un atac cu dronă. Pentagonul numeşte noua acţiune militară o lovitură aeriană defensivă.

Departamentul de Stat al SUA şi administraţia americană şi-ar fi exprimat confuzia faţă de seria rapidă de acţiuni israeliene din ultimele ore.

Autoritatea de Mobilizare Populară pro-Iran din Irak a confirmat victimele, declarând: "Forţele afiliate Brigăzii 47... au fost expuse unei explozii de natură necunoscută, care a dus la martiriul mai multor persoane şi rănirea altora".

Aşadar, în ultimele aproximativ 48 de ore au avut loc acţiuni militare din partea Israelului sau a SUA în Gaza, Liban, Siria, Iran şi Irak. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a discutat miercuri cu ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, cu privire la "ameninţările la adresa Israelului reprezentate de o serie de grupuri teroriste susţinute de Iran, inclusiv Hezbollah-ul libanez", potrivit unui comunicat.

Încă nu există niciun comentariu oficial din partea Israelului cu privire la uciderea lui Haniyeh, dar prim-ministrul Benjamin Netanyahu şi-a convocat cabinetul de securitate, în timp ce ameninţările regionale cresc în urma asasinatelor de profil înalt. Un purtător de cuvânt al guvernului israelian a declarat: "Suntem în stare de alertă extrem de ridicată pentru represaliile iraniene".

Fără îndoială, acest lucru aruncă perspectiva oricăror negocieri privind ostaticii într-o totală dezordine, iar conversaţiile din cadrul Casei Albe şi al Departamentului de Stat sunt probabil intense.

Secretarul Blinken a declarat: "Nu am avut cunoştinţă de atacul asupra lui Haniyeh şi nu am fost implicaţi în acesta".

La rândul său, Rusia a condamnat uciderea de către Israel a liderului Hamas, afirmând că sunt probabile consecinţe "periculoase":

Mulţi observatori au ajuns deja de mult la concluzia că Netanyahu nu doreşte de fapt o rezolvare rapidă a războiului din Gaza, ci este într-adevăr hotărât să lupte până la eradicarea Hamas, chiar dacă acest lucru pune în pericol ostaticii rămaşi. Aceasta a fost critica constantă a rivalilor săi politici interni şi a familiilor victimelor ostaticilor. Până în prezent, oficialii de la Washington nu au făcut decât afirmaţii în care se declară "foarte îngrijoraţi" de aceste evoluţii.

Analistul pentru Orientul Mijlociu Rami Khouri a exprimat sentimentul multor lideri arabi din regiune, afirmând că ultimul asasinat arată că Israelul este "o maşină de ucis fără frâu".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor