Avocatul Poporului intervine în cazul unor copii preluaţi din familie de autorităţile finlandeze

Avocatul Poporului urmează să facă o serie de demersuri legale în cazul unor copii români preluaţi din familie de către autorităţile din Finlanda şi duşi în centre de plasament.
Victor Ciorbea - Avocatul Poporului
Victor Ciorbea - Avocatul Poporului (Florin Chirila/Epoch Times)

Avocatul Poporului s-a autosesizat în urma unui reportaj prezentat de un post de televiziune, în care era prezentată situaţia a doi copii români, crescuţi de către mamă în Finlanda, care au fost preluaţi de autorităţi şi duşi în centre de plasament diferite, reiese dintr-un comunicat de presă remis de instituţie.

"Mama copiilor, de profesie medic, s-a stabilit de mai mulţi ani în Finlanda, fiind căsătorită cu un bărbat finlandez. În urma despărţirii de soţ, acesta a reclamat-o că intenţionează să plece în România împreună cu copiii, motiv pentru care, în primăvara anului 2015, autorităţile finlandeze au preluat copiii de la domiciliul mamei, instituind pentru aceştia măsuri de protecţie în centre de plasament diferite", se arată în comunicat.

Potrivit Avocatului Poporului, din acel moment, mama a încercat din răsputeri să-şi recapete copiii, a învăţat limba finlandeză şi s-a angajat ca medic anestezist, pentru a face dovada faptului că îşi poate întreţine copiii. De asemenea, a apelat la Ambasada Finlandei şi la comisia pentru diaspora din Camera Deputaţilor, în speranţa că autorităţile române o vor sprijini în acest sens.

"Conform celor relatate, Ministerul Afacerilor Externe precizează că Ambasada României la Helsinki a făcut cerere de repatriere pentru cei doi copii, pentru a fi crescuţi în România de către bunicii materni din Piatra Neamţ", se mai precizează în comunicatul citat.