Avioane de vânătoare indiene atacă o tabără militantă din Pakistan

Avion de vânătoare HAL Tejas al forţei aeriene indiene
Avion de vânătoare HAL Tejas al forţei aeriene indiene (Wikipedia.org)

Avioane de vânătoare au desfăşurat marţi lovituri aeriene împotriva unei tabere militante din teritoriul pakistanez, a declarat ministrul indian de Externe. O sursă a guvernului indian a precizat că 300 de militanţi ar fi fost ucişi, însă Pakistanul a negat că au fost victime.

Loviturile aeriene au vizat o tabără de instruire a Jaish-e-Mohammed, un grup militant care şi-a asumat răspunderea pentru un atac sinucigaş cu o maşină capcană ce a avut loc în 14 februarie în Caşmir, când au murit cel puţin 40 de membri ai poliţiei paramilitare indiene. Incidentul a amplificat tensiunile dintre cele două ţări vecine înarmate nuclear.

Atacul aerian a fost ordonat întrucât India a susţinut că deţine informaţii potrivit cărora grupul Jaish ar plănui alte atacuri.

“Aceste centre de instruire, capabile să antreneze sute de jihadişti, nu ar exista şi funcţiona dacă autorităţile pakistaneze nu ar şti de existenţa lor”, a declarat ministrul indian de Externe, Vijay Gokhale.

Pakistanul neagă faptul că ar găzdui grupul JeM, un grup în principal anti-India care are legături cu Al-Qaeda şi a fost plasat pe o listă ONU de terorism, în 2001. În decembrie 2001, luptători Jaish, împreună cu membri ai unul alt grup militant din Pakistan, Lashkar-e-Taiba, au lansat un atac asupra Parlamentului indian, incident care aproape că a împins cele două ţări să intre în război pentru a patra oară.

Acum, Pakistanul a minimalizat gravitatea atacului aerian indian, susţinând că avioanele sale de luptă au alungat avioanele indiene, care şi-au lansat “încărcătura” într-o zonă împădurită, fără a provoca victime sau pagube materiale grave.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe