Sute de spioni chinezi şi ruşi operează în Bruxelles [Welt am Sonntag]

Steaguri ale Uniunii Europene in fata sediului Comisiei Europene din Bruxelles
Steaguri ale Uniunii Europene in fata sediului Comisiei Europene din Bruxelles (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Serviciul de externe al Uniunii Europene a avertizat că sute de spioni ruşi şi chinezi operează în Bruxelles, potrivit unui raport publicat de ziarul german Welt am Sonntag.

Serviciul European de Acţiune Externă (EEAS) estimează că există aproximativ 250 de spioni chinezi şi circa 200 spioni ruşi în capitala europeană”, a notat ziarul, citând diplomaţi UE, potrivit Deutsche Welle.

Diplomaţii şi oficialii militari au fost sfătuiţi să evite anumite zone şi locuri din oraş, inclusiv un restaurant popular şi o cafenea în apropierea clădirii principale a Comisiei Europene, potrivit raportului.

Potrivit EEAS, care este condus de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, aceşti spioni au legături în principal cu ambasadele sau misiunile comerciale ale ţărilor lor natale.

Spionajul practicat de alte ţări în Bruxelles nu mai este un secret şi acest lucru este de aşteptat, ţinând cont de importanţa oraşului – este capitala de facto a Uniunii Europene şi găzduieşte de asemenea sediul NATO.

Un scandal a izbucnit în 2003 după ce au fost descoperite dispozitive de spionaj în clădirea Justis Lipsius a Consiliului European, în birourile folosite de diplomaţii britanici, francezi, germani şi spanioli. Deşi vinovatul nu a fost dezvăluit niciodată, suspiciunile s-au îndreptat către Israel şi SUA.

Pe lângă agenţi ruşi şi chinezi, se crede că agenţi americani şi marocani sunt de asemenea activi în Bruxelles, a mai precizat publicaţia germană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe