Autorităţile belaruse arestează zeci de persoane înaintea unui protest anti-guvernamental

Zeci de persoane au fost arestate în Belarus. Autorităţile susţin că aceştia se pregăteau să provoace “tulburări în masă”.
Preşedintele bielorus Alexander Lukaşenko.
Preşedintele bielorus Alexander Lukaşenko. (Captură Foto)

Cel puţin 26 de persoane au fost arestate înaintea unui protest anti-guvern amplu planificat pentru acest weekend, potrivit televiziunii de stat belaruse, citând serviciul securităţii de stat.

Oficialii au declarat că suspecţii urmăreau să provoace “tulburări în masă”.

Activiştii belaruşi neagă versiunea oficială a guvernului. Astfel, organizaţia Vyasna din Belarus, un grup care apără drepturile deţinuţilor politic, a afirmat că pregătirile “nu au avut loc niciodată”. Anterior, în aceeaşi zi, UE a declarat că persoanele arestate în ultimele 3 zile “trebuie să fie eliberate imediat”.

“Ţinem legătura cu autorităţile belaruse pentru a transmite mesajele necesare, pentru a le cere să dea dovadă de cumpătare”, a declarat o purtătoare de cuvânt a biroului UE pentru afaceri externe.

Preşedintele belarus, Alexander Lukaşenko, a declarat marţi că zeci de militanţi au fost arestaţi pentru “pregătirea unei provocări armate”. Potrivit acestuia, militanţii s-ar fi antrenat în tabere din Belarus şi Ucraina, şi ar fi fost finanţaţi prin Polonia şi Lituania.

“Există persoane care doresc să destabilizeze situaţia din ţară. Ei au nevoie să declanşeze o revoltă. Visul lor este acela de a distruge guvernul şi de a-l alunga pe preşedintele ţării”, a declarat Lukaşenko.

Serviciul securităţii de stat, cunoscut încă sub numele său din perioada sovietică: KGB, a declarat că presupuşii militanţi sunt membri ai grupului radical naţionalist Legiunea Albă. Televiziunea de stat a difuzat imagini ale unui depozit de arme, inclusiv puşti, muniţii, grenade şi o vestă antiglonţ.

Lukaşneko, care şi-a menţinut puterea începând cu 1994, a indicat, de asemenea, că "anumite puteri" doresc să declanşeze o "revoluţie colorată" în Belarus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe