Australia: Revoltă la un centru de detenţie pentru migranţi pe Insula Crăciunului

O revoltă a zguduit unul dintre centrele de detenţie pentru solicitanţii de azil situat într-o zonă izolată a Australiei. În plus, neozeelandezii ale căror vize au fost revocate s-au alăturat la rândul lor refugiaţilor.
Centrul de Detenţie a Imigranţilor pe Insula Crăciunului, Australia.
Centrul de Detenţie a Imigranţilor pe Insula Crăciunului, Australia. (en.wikipedia.org)

În cadrul revoltei izbucnite luni dimineaţă la Centrul de Detenţie pentru refugiaţi de pe Insula Crăciunului din Australia au fost rupte garduri şi declanşate mai multe incendii. După moartea unui solicitant de azil în acel centru, refugiaţii revoltaţi au preluat controlul asupra complexului după ce au fugit gardienii.

Canberra a declarat că nu au fost raportate victime pe insulă, dar că ar putea confirma existenţa unor tulburări la Centrul de Detenţie al Migranţilor pe Insula Crăciunului, conform unei declaraţii din partea guvernului australian.

“Departamentul [australian al Imigraţiei] şi furnizorii săi de servicii lucrează împreună pentru a rezolva situaţia”, se susţinue în declaraţie, fără a fi oferite detalii.

Un deţinut a declarat postului de radio RNZ (Radio New Zeeland) că revolta a izbucnit după ce, duminică, a fost descoperit cadavrul unui solicitant de azil iranian de origine kurdă, identificat de mass media australiană ca Fazel Chegeni, conform Deutsche Welle.

“Ne-am săturat. Vedem aceste lucruri tot timpul, oamenii încearcă să se rănească, să se ucidă”, a declarat deţinutul pentru RNZ. El a cerut să rămână anonim, dar a vorbit cu un accent neozeelandez. De asemenea, RNZ a raportat că refugiaţii s-au înarmat cu bastoane şi pari pentru a respinge tentativele gardienilor de a recăpăta controlul asupra complexului.

Un număr mare de neozeelandezi au fost deportaţi pe Insula Crăciunului după o decizie recentă a Canberrei de a revoca vizele persoanelor condamnate penal. Mişcarea a atras critici puternice, inclusiv din partea premierului neozeelandez John Key, care a susţinut că multe dintre deportări au fost aplicate pentru infracţiuni minore comise de oameni care au locuit în Australia timp de decenii şi care, deseori, au legături limitate sau niciun fel de legături cu ţara lor natală.

Un alt deţinut neozeelandez, Lester Hohua, a declarat pentru ABC că deţinuţii condamnaţi cu vize anulate s-au alăturat solicitanţilor de azil pentru a protesta împotriva tratamentului la care sunt supuşi. “Totul a luat-o razna”, a declarat Hohua.

Avocatul neozeelandez Kelvin Davis, care a vizitat luna trecută centrul, a declarat că i s-a comunicat că revolta a început după ce un deţinut, care i-a întrebat pe gardieni de moartea lui Fazel Chegeni, a fost lovit cu pumnul în faţa.

Conform legii australiene pentru imigraţie, solicitanţilor de azil care sosesc în Australia pe mare, li se procesează cererile în general în teritoriile insulare izolate ale Australiei şi nu pe continent. Refugiaţilor li s-au alăturat treptat cetăţenii străini care locuiesc în Australia şi ale căror vize au fost revocate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe