Au gazat Diaspora, acum se apropie nota de plată: PSD-ALDE ar putea primi lovitura de graţie în Parlamentul European

Social-democraţii suedezi sunt la curent cu situaţia politică din România şi vor discuta problema excluderii PSD din familia sa europeană la prima şedinţă a PES, le-a transmis Inga Naslund, responsabila Partidului Social-Democrat, românilor veniţi să discute cu ea.
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu (Mihut Savu / Epoch Times)

Doi români stabiliţi în Suedia, Dana Hering şi Emil Ştefan Ghibu, fac eforturi pentru ca PSD şi ALDE să fie scoase din familiile lor politice europene după Jandarmeriada din 10 august.

Participanţi la evenimentele din 10 august şi indignaţi de ceea ce se întâmplă în România, cei doi au avut, miercuri, o întrevedere cu Inga Naslund, responsabila Partidului Social-Democrat din Suedia pe problemele din estul Europei. Aceasta le-a promis că Partidul Socialiştilor Europeni va lua în discuţie excluderea PSD din rândurile sale. Cei doi nu se vor opri aici, ci anunţă că au început demersuri şi pentru a scoate ALDE din alianţa liberală.

Excluderea PSD din PES

„Azi, la ora 15, împreună cu Emil Ştefan Ghibu, am avut o întâlnire de o oră, la sediul partidului social-democrat (Socialdemokraterna) din Suedia cu doamna Inga Näslund, responsabila pe problemele din estul Europei, în cadrul organizaţiei.

Am discutat despre mitingul din 10 august, despre traiectoria iliberală concretizată în abuzurile puterii de la Bucureşti şi am predat o scrisoare adresată liderului partidului, actualul prim-ministru Stefan Lövfen, în care prezentăm faptele grave petrecute în seara de vineri şi cerem excluderea PSD din familia partidelor socialiste europene. Scrisoarea a fost semnată de participanţi din Stockholm la protestul diasporei, cu care am format zilele trecute asociaţia Intresseföreningen for Rumäner i Sverige. Am ataşat scrisorii un stick cu filmări şi imagini ale represiunii brutale din timpul protestului.

Aşa cum ne aşteptam, politicienii suedezi sunt la curent cu situaţia politică din România şi am primit asigurări că problema excluderii va fi discutată în prima şedinţă PES, având în vedere diferenţele flagrante între valorile şi ideologia consacrate, declaraţiile liderilor socialişti români şi acţiunile lor, în fapt.

De asemenea, în luna septembrie va avea loc un seminar al social-democraţilor suedezi pe această temă, derapajele puterii politice din România, care îi îngrijorează pe social-democraţi şi consecinţele acestora la nivel european şi al Suediei, membru EU, la care suntem invitaţi să vorbim despre situaţia politică din ţară noastră.

Vreau să le mulţumesc celor de la Socialdemokraterna pentru disponibilitatea, rapiditatea şi timpul oferit, în condiţiile în care sunt extrem de ocupaţi, pe ultima sută de metri, înaintea alegerilor parlamentare din Suedia, care vor avea loc săptămâna viitoare", scrie Dana Hering pe contul său de Facebook

Excluderea ALDE din alianţa liberală

Dana Hering mai precizează că, după întâlnirea de la partidul social-democrat suedez, a început demersurile şi pentru a scoate ALDE din alianţa liberală.

"Astăzi am contactat cele două partide suedeze, liberal şi center, care fac parte din alianţa liberală în parlamentul european, şi am cerut să ne programeze pentru a discuta situaţia din România, inclusiv intervenţia brutală de la mitingul paşnic din data de 10 august. Din primele contacte am înţeles că şi ei cunosc situaţia şi sunt interesaţi să afle amănunte.
Aşteptăm să stabilească data şi ora la care ne vom întâlni.

Vom repeta aceeaşi acţiune şi la sediul partidelor Folkpartiet şi Centerpartiet, membre în familia europeană a partidelor liberale, pentru a cere, de asemenea, excluderea ALDE în contextul sprijinului necondiţionat pe care aceştia îl oferă PSD, girandu-i acţiunile şi forţând justiţia, în cadrul coaliţiei de guvernare", scrie protestatara.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne