Atacuri cu maşini capcană, revendicate de Statul Islamic, ucid 57 de oameni în Irak

Luni a fost o zi sângeroasă pentru Irak, după ce militanţii ISIL au detonat trei maşini capcană în trei oraşe diferite, provocând peste 50 de morţi şi zeci de răniţi.
Militanţii ISIL au detonat o maşină capcană în oraşul irakian Zubayr, 5 octombrie 2015.
Militanţii ISIL au detonat o maşină capcană în oraşul irakian Zubayr, 5 octombrie 2015. (Captură Foto)

Trei atacuri separate cu maşini capcană au avut loc luni pe cuprinsul Irakului, provocând cel puţin 57 de morţi şi zeci de răniţi.

Cel mai grav dintre incidentele de luni s-a petrecut în oraşul Khalis din provincia estică Diyala, unde au fost ucise 35 de persoane şi rănite alte 30 într-un atac cu o maşină capcană, revendicat de militanţii grupului Statul Islamic (ISIL).

“Şoferul a cerut voie poliţiei să-şi parcheze vehiculul pentru a cumpăra medicamente de la o farmacie din apropiere iar cinci minute mai târziu a fost detonată bomba, care a cauzat mari distrugeri”, a declarat căpitanul de poliţie Mohammed al-Tamimi.

Khalis este situat la 80 km nord-est de capitala irakiană, Bagdad.

În capitală, cel puţin 12 oameni au fost ucişi şi alţi 20 răniţi când o maşină capcană a explodat pe o stradă comercială în cartierul nord-estic Husseiniya.

Cea de-a treia explozie de luni a zguduit o piaţă aglomerată, numită Souk al-Halaqin, în oraşul sudic Zubayr. În urma acestei explozii au murit 10 oameni şi răniţi 24.

Reprezentanţii spitalelor din cele trei oraşe au confirmat numărul morţilor dar au cerut să rămână anonimi deoarece nu erau autorizaţi să informeze mass media.

Militanţii ISIL îşi asumă deseori răspunderea pentru astfel de atacuri împotriva grupurilor etnice precum şi a oficialilor guvernamentali şi ai securităţii. De asemenea, aceste atacuri au provocat un număr mare de morţi în rândul civililor.

Părţile nordice şi de vest ale Irakului au fost zguduite de militanţii ISIL de la începerea campaniei lor de teroare în această ţară, în iunie 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe