Înregistrarea video a primilor paşi pe Lună ai misiunii Apollo 11 restaurată

(Photos.com)
Epoch Times România
17.07.2009

NASA a prezentat joi, cu ocazia celei de-a 40-a aniversări a primilor paşi făcuţi pe Lună, înregistrări video restaurate ale misiunii Apollo 11, punând capăt speculaţiilor conform cărora imaginile originale ale celebrului mers al lui Neil Armstrong au fost pierdute.

Imaginile restaurate pe calculator de o companie de la Hollywood, Lowry Digital, arată mult îmbunătăţite scenele de la 20 iulie 1969, deja văzute în direct de lumea întreagă, mai ales săritura în două picioare a lui Neil Armstrong de pe scara modulului de aterizare pe solul lunar.

Timp de trei ani, NASA a căutat aceste benzi video analogice în arhivele sale pentru a descoperi că unele dintre materialele pe care erau memorizate datele au fost înregistrate din nou cu altceva.

Pentru a trasa iarăşi cele trei ore şi jumătate petrecute pe Lună de astronauţii misiunii Apollo 11 înregistrate cu o cameră fixă, inginerul de la NASA însărcinat cu proiectul de restaurare, Richard Nafzger, a fost nevoit să urmărească mai multe piste, a povestit el într-o conferinţă de presă, citat de AFP.

Echipa NASA a descoperit la CBS în Houston imagini de bună calitate transmise la vremea aceea în direct şi în timp real de NASA la canalul de televiziune. Ea a recuperat de asemenea o copie înregistrată de un centru al NASA în Australia.

Imaginile restaurate par mult mai clare şi detaliate decât copia spălăcită a înregistrării difuzate în direct pe toate micile ecrane ale lumii.

"Restaurarea este încă un proces în curs ce ar putea produce imagini mai bune", a indicat Richard Nafzger, precizând că tot filmul va fi reconstituit şi disponibil publicului în septembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor