Astăzi, la Chişinău, au avut loc consultări politice cu trimişii speciali pentru Parteneriatul Estic

(Epoch Times)

Astăzi, la Chişinău, au avut loc consultări politice cu trimişii speciali pentru Parteneriatul Estic ai celor patru state membre ai Grupului Vişegrad (V4). Din delegaţia ţărilor V4 au mai făcut parte Directorul Executiv al Fondului Internaţional Vişegrad, Karla Wursterová, precum şi ambasadorii din statele V4. Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iulian Groza, Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.

În cadrul discuţiilor, viceministrul Iulian Groza a adus mulţumiri reprezentanţilor V4 pentru sprijinul acordat parcursului european al R. Moldova şi a informat despre pregătirile pentru semnarea Acordului de Asociere RM-UE pe 27 iunie curent. De asemenea, oficialul moldovean a menţionat despre lansarea spre consultare publică a proiectului iniţial al Planului Naţional de Acţiuni pentru implementarea Acordului pentru 2014-2016 şi a precizat că autorităţile vor face tot posibilul pentru ca cetăţenii R. Moldova să beneficieze de toate oportunităţile oferite de Acordul de Asociere RM-UE, care include Zona de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA).

La r\ndul lor, reprezentanţii Grupului V4 au felicitat partea moldovenească pentru liberalizarea regimului de vize în spaţiul european şi au reiterat sprijinul oferit procesului de integrare europeană a ţării noastre. În context, oficialii au discutat despre iniţierea mai multor proiecte care ar veni în susţinerea implementării Acordului de Asociere RM-UE, inclusiv în partea ce ţine de liberalizarea comerţului, menţionând că produsele moldoveneşti prezintă interes pe piaţa europeană, transmite Moldpres.

Un subiect aparte al discuţiilor l-a constituit examinarea posibilităţilor oferite de Fondul Internaţional Vîşegrad (http://visegradfund.org/v4eap/) în implementarea agendei de integrare europeană a Republicii Moldova prin acordarea de granturi societăţii civile, burse de studii pentru studenţi în ţările V4, instruirea funcţionarilor publici în implementarea politicilor şi reformelor pro-europene etc.