Assad susţine că Al-Qaeda are o forţă aeriană: pe cea israeliană

Imagine de arhivă a preşedintelui sirian Bashar al-Assad
Imagine de arhivă a preşedintelui sirian Bashar al-Assad (Hassan Ammar / AFP / Getty Images)

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a acuzat duminică forţele de apărare israeliene de conspirare cu grupul terorist Al-Qaeda.

“Este foarte clar. Deoarece oricând facem anumite progrese într-un anumit loc, ele [forţele aeriene israeliene] atacă pentru a ne submina armata. Este foarte clar acest lucru”, a spus Assad pentru publicaţia americană Foreign Affairs.

“Din acest motiv unii glumesc în Siria: Cum poţi spune că Al-Qaeda nu are o forţă aeriană? Ei dispun de forţa aeriană israeliană”, a adăugat el.

“Am făcut unele progrese în ultimii doi ani”, a spus Assad, făcând referire la războiul civil care încă are loc în ţara sa.

“Dar dacă mă întrebaţi ‘Lucrurile merg înspre bine?’, eu v-aş spune că fiecare război este nociv deoarece întotdeauna ai de pierdut, întotdeauna ai parte de distrugeri într-un război. Principala întrebare este ce anume am câştigat din acest război? Ce am câştigat din acest război este faptul că poporul sirian a respins terorismul, că poporul sirian îşi susţine guvernul mai mult, că poporul sirian îşi susţine armata mai mult”, a continuat Assad, folosind cuvântul “terorişti” pentru a descrie rebelii care încearcă să îl alunge de la conducerea ţării.

Comentariile lui Assad au loc la câteva zile după ce o lovitură aeriană israeliană în Siria a dus la moartea unui general iranian precum şi a şase membri ai grupării Hezbollah, incluzându-l pe Jihad Mughniyeh, şeful operaţiunilor Hezbollah din Înălţimile Golan.

După lovitura aeriană, gruparea Hezbollah, cu sediul în Liban, a ameninţat Israelul că va răspunde atacului dar într-o măsură mai mică.

“Atacul asupra celor şase membri Hezbollah va fi răsplătit cu un răspuns dureros şi neaşteptat, dar se poate presupune că va fi un răspuns controlat pentru a nu se declanşa un război deplin”, au declarat unele surse ale Hezbollah, citate în ziarul libanez afiliat grupului As-Safir.

Nu este pentru prima dată când Assad a acuzat Israelul de colaborare cu rebelii. Anul trecut, consilierul politic şi media al preşedintelui sirian a susţinut că Israelul trimite luptători pentru a ajuta rebelii să îl alunge pe Assad.

Însuşi Assad a declarat unui ziar argentinian, cu câteva luni în urmă, că Israelul ajută rebelii să lupte împotriva regimului său.

“Israelul susţine în mod direct grupurile teroriste în două moduri”, a declarat Assad. “În primul rând regimul israelian le oferă suport logistic, şi în al doilea rând le spune ce locuri să atace şi cum să le atace.”

Opoziţia siriană, totuşi, a susţinut că Israelul colaborează cu Iranul şi Hezbollah pentru a-l menţine pe Assad la putere.

Liderii israelieni au spus clar de câteva ori că Israelul nu e implicat şi nici nu susţine vreo tabără în războiul civil sirian, dar că va acţiona pentru a se apăra dacă este nevoie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe