Armata rusă intenţionează să înroleze 20.000 de inculpaţi pentru războiul din Ucraina

Rusia recrutează pentru frontul din Ucraina femei condamnate (Screenshot)
Redacţia
02.10.2024

Ministerul rus al Apărării intenţionează să înroleze aproximativ 20.000 de persoane aflate în prezent în arest preventiv pentru a lupta în Ucraina, a raportat marţi postul de ştiri de investigaţie IStories, citând surse militare şi juridice anonime, potrivit The Moscow Times.

Potrivit unui oficial militar, eforturile sunt deja în curs de desfăşurare pentru a identifica cine dintre miile de inculpaţi aflaţi în aşteptarea procesului ar putea fi apt pentru serviciul militar, cu „40% care se aşteaptă să fie luaţi”.

Se pare că planul de înrolare implică selectarea a 100 de inculpaţi din fiecare dintre cele 210 centre de detenţie provizorie din Rusia.

Citând statisticile penitenciarelor federale, IStories a precizat că 106.000 de persoane se aflau în detenţie provizorie la începutul anului 2024, deşi această cifră include persoane aflate în curs de investigare şi infractori condamnaţi.

Planul raportat vine la o săptămână după ce legislatorii federali au adoptat o legislaţie care permite inculpaţilor penali să servească în armată, eliminând o lacună care limita anterior înrolarea la infractorii condamnaţi şi suspecţii anchetaţi de poliţie. Aceste modificări urmează acum să fie supuse unui singur vot în Consiliul Federaţiei, după care se aşteaptă ca preşedintele Vladimir Putin să le promulge.

Surse au declarat pentru IStories că autorităţile vizează inculpaţii penali pentru a evita declanşarea tulburărilor publice printr-un nou val de mobilizare.

O sursă apropiată Statului Major al armatei a declarat că Ministerul Apărării a apelat la inculpaţii penali după ce a rămas fără deţinuţi condamnaţi care să se ofere voluntari pentru războiul din Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor