Argentina promite să nu ajungă la hiperinflaţie. Va înceta să mai tipărească bani, pe fondul unei inflaţii de 60%

Sergio Massa - noul ministru argentinian al economiei
Sergio Massa - noul ministru argentinian al economiei (Youtube - captură ecran)

La câteva ore după ce noul ministru argentinian al Economiei, Sergio Massa, a fost învestit în funcţie, acesta a promis că nu va mai tipări bani, în încercarea de a stopa o criză monetară în spirală, în urma căreia inflaţia a ajuns la 60% şi se estimează că va atinge 90% până la sfârşitul acestui an.

Potrivit Buenos Aires Times, foaia de parcurs economică a lui Massa se concentrează, de asemenea, pe stimularea exporturilor, pe reducerea deficitului fiscal al ţării şi pe refacerea rezervelor grav epuizate ale băncii centrale.

Protestele au izbucnit în întreaga ţară în ultimele luni, cetăţenii cerând guvernului de centru-stânga să restabilească diverse subvenţii şi să ia în considerare reducerea altora - cum ar fi faimosul program de asistenţă socială al ţării, care a ajuns la 22 de milioane de argentinieni care primesc asistenţă, în contextul unei rate a şomajului de 43%.

Situaţia economică din ce în ce mai proastă a ţării a făcut ca aceasta să fie izolată de pieţele internaţionale de capital, deoarece administraţia Fernandez s-a bazat pe tipărirea de bani pentru a-şi acoperi datoria fiscală cronică.

Programele finanţate de stat ale ţării se extind la aproape fiecare aspect al economiei, de la salarii la utilităţi, educaţie şi asistenţă medicală.

Argentina cheltuieşte deja aproximativ 800 de milioane de pesos pe zi - o sumă de peste 6 milioane de dolari americani - pe programe de beneficii de stat.

În acelaşi timp, inflaţia în naţiunea sud-americană a atins 58% în luna mai şi a urcat la peste 60% în iulie. Prin comparaţie, inflaţia naţională a fost de puţin peste 14 la sută în 2015.

Harry Lorenzo, directorul financiar al Income Based Research, a declarat pentru The Epoch Times că modul în care au abordat cheltuielile guvernul argentinian se află la originea problemei în creştere.

"Guvernul argentinian se luptă de ceva timp cu o economie în colaps. Principalul motiv este reprezentat de cheltuielile nesustenabile ale guvernului, care au fost finanţate în parte prin programe sociale generoase", a explicat Lorenzo.

Iar preţul spot oficial al pesos-ului a slăbit la peste 130/USD...

"Magia nu există. Trebuie să înfruntăm inflaţia cu determinare", a exclamat Massa în faţa reporterilor din Buenos Aires.

Guvernul îşi va finanţa bugetul prin reducerea deficitului sau prin împrumuturi private. Ţara ia în considerare patru oferte de împrumut din partea a trei bănci internaţionale şi a unui fond suveran de investiţii, a spus el, fără a oferi o cifră a potenţialului acord.

Deşi nu a dat detalii, Massa s-a angajat să îndeplinească ţinta de deficit primar a guvernului în acest an, un pilon cheie al programului său de 44 de miliarde de dolari cu Fondul Monetar Internaţional. Massa a declarat că a vorbit miercuri cu personalul FMI ca să abordeze viitorul programului. Un purtător de cuvânt al FMI a afirmat, într-o declaraţie, că personalul său a vorbit cu Massa despre implementarea programului.

Între timp, şi probabil legat de depunerea jurământului de către Massa, bursa de criptomonede Binance a încheiat un parteneriat cu Mastercard pentru a lansa un "card pentru criptomonede" pentru clienţii din Argentina. Acesta va fi folosit pentru a cheltui moneda digitală pe obiecte de uz zilnic, potrivit unui comunicat de presă.

Ţara latino-americană va fi prima care va folosi acest produs pe teritoriul său. Binance susţine momentan că produsul este în prezent în versiune beta; acesta va deveni "disponibil pe scară largă" pentru toţi utilizatorii din Argentina în următoarele săptămâni.

Cardul Binance este emis de Credencial Payment, se arată în comunicatul de presă. Fiecare utilizator din ţară va fi disponibil pentru acest produs, atâta timp cât a finalizat procesul obligatoriu de identificare şi verificare a identităţii clientului bursei şi a prezentat un act de identitate naţional valabil.

"Activitatea noastră cu monedele digitale se bazează pe fundaţia noastră puternică pentru a permite să aleagă liniştiţi atunci când oamenii fac cumpărături şi plătesc. Împreună cu partenerii noştri, Mastercard a fost lider în industria plăţilor pentru a permite intrarea în această lume nouă şi interesantă, ajutând la aducerea a milioane de utilizatori suplimentari în cripto şi alte active digitale într-un mod sigur şi de încredere", a afirmat Walter Pimenta, EVP al Mastercard America Latină.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe