Arafat, despre impactul valului 5: Din fericire, nu e unul major. Încă există capacitate de preluare în secţiile ATI

Raed Arafat
Raed Arafat

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat, la Ploieşti, că, până acum, impactul valului 5 al pandemiei de SARS-cov-2 nu este unul major şi nu impune suplimentarea paturilor în spitale.

“Din fericire, impactul nu e unul major, care să necesite paturi şi capacităţi suplimentare. Astăzi am depăşit 500 de cazuri în secţiile de terapie intensivă, dar capacitate pentru preluare încă există. Monitorizăm foarte atent acest lucru. Cu cât creşte numărul cazurilor pozitive, există posibilitatea să crească şi numărul cazurilor din terapie intensivă în continuare. Astăzi am avut 43 de pacienţi noi în terapie intensivă. Sunt zile în care avem doi pacienţi noi în terapie intensivă sau sunt zile în care avem 20 sau 30, dar astăzi am avut 43.

Dacă va continua impactul pe terapie intensivă (...), normal că ăsta e un semnal de alarmă că există un impact serios, mai ales că avem persoane nevaccinate vulnerabile. Nu toate formele sunt cauzate de Omicron, sunt şi forme cauzate de Delta. Rolul nostru este să ne pregătim să creştem capacitatea, dacă este nevoie, încontinuu”, a precizat Arafat, citat de Agerpres, într-o conferinţă susţinută la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova.

Totodată, şeful DSU a afirmat că, în prezent, nu se discută despre aplicarea de restricţii suplimentare, însă a reiterat necesitatea ca măsurile care sunt în vigoare să fie respectate.